85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета. Тя ще бъде открита на 19 март от 17 часа пред Дома на НХК в Бургас.

Биографичната експозиция е част от кампанията на БНР-Бургас „Не е измислица морето и щастието съществува!“, реализирана със съдействието на Община Бургас. На откриването ще прозвучи автентичният глас на поета, запазен в Златния фонд на БНР.

24 пана събират фрагменти от житейския и творчески път на Христо Фотев. Да се подреди в една изложба нечий живот от море от снимки, стихове и спомени на близки и приятели, е голяма отговорност и изпитание, заявиха от екипа на БНР- Бургас:

„Приехме това предизвикателство, защото тази изложба не е спомен само за Христо Фотев. Тя обединява събития, градове и хора, с които израства поетът и е колкото лична история, толкова и част от културната ни памет за едно незабравимо поколение творци!“

Изложбата “среща“ с част от най-изявените имена на Бургас -с поетите и писателите Реджеб Кюпчу, Илия Буржев, Янаки Петров, Роза Боянова, Керана Ангелова, с художниците Георги Баев, Виолета Масларова, Стоян Цанев, Стоян Забунов и с Петьо Пандира, олицетворение на бохемския дух на морския град.

Специален акцент са паната, посветени на приятелството на Христо Фотев с Петя Дубарова и Недялко Йорданов. Експозицията показва и драматурга Христо Фотев.

Черно-белите кадри връщат в неповторимата атмосфера на Бургас от миналия век. Тя се допълва от канцеларията на Дружеството на писателите на „Милин камък“ 1, сладкарница „Малина“, ДТ „Адриана Будевска“, остров „Света Анастасия“, къщата на Фотев в Равадиново.

Пътуването ни към Христо Фотев започна от Държавния архив в Бургас, премина през Дома на писателя и Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ , разговорите с близки на поета, с чиито разкази се опитваме да възкресим пълнокръвния му образ -„див, несъразмерен и красив“, както пише самият той в стихотворението „Бях на самия връх…“.

Изложбата показва, както местата и лицата на Фотевия Бургас, така е и възможност бургазлии и гостите на града отново да прочетат най-известните стихотворения на поета – „Колко си хубава!…“, „Измислица ли е морето?“, „Морето само живите обича…“, „Тоя влак за Бургас…“„“ Пристанище “ „България“ и други.

Как звучат те в наши дни, ще чуем от 18:00 часа в Морското казино в музикално-поетичния конкурс „Рецитираме любими стихове на Христо Фотев“. Интерпретациите на учениците от АЕГ „Гео Милев“, НЕГ „Гьоте“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГРЕ „Г. С. Раковски“, ПГЧЕ „Васил Левски“ и Професионалната търговска гимназия ще бъдат оценени от жури с председател режисьорът Христо Симеонов. Събитието е с вход свободен.

Изпълненията ще се превърнат във видеа, които в навечерието на 25 март-рождената дата на поета, ще пренесат красивия словесен пейзаж на Христо Фотев в дигиталното пространство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви