Борел - най-външният министър
Борел - най-външният министър

Външните министри от ЕС за първи път се споразумяха за план за санкциониране на екстремистки израелски заселници. Пришчината – техните действия на окупирания Западен бряг. Информацията е на ДПА, позоваваща се на няколко дипломати.

Външните министри на страните от ЕС са в Брюксел, за да обсъдят войната в ивицата Газа и санкции срещу израелски заселници на Западния бряг, замесени в прояви на насилие срещу палестинци след атаката на палестинското ислямистко движение „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври миналата година.

Санкциите включват забрана за пътуване и замразяване на активи и ще влязат в сила през идните дни, след като бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС. На гражданите на ЕС също така ще бъде забранено да развиват бизнес със санкционирани лица.

Предишен опит на ЕС да санкционира израелските заселници се провали заради противопоставяне от страна на Унгария, която е силен поддръжник на Израел. За налагането на санкции се изисква единодушието на всички страни членки на ЕС, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Войната в Газа погреба „много от най-важните принципи на хуманитарното право“, заяви по-рано в понеделник ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от ДПА.

Борел описа конфликта в Газа като „най-голямото гробище“, имайки предвид цивилните жертви сред палестинското население.

Борел каза, че се очакват още санкции срещу „Хамас“. Освен това той призова страните от ЕС да предприемат мерки срещу пречките, които създава Израел пред доставките на хуманитарна помощ в ивицата Газа.

Германия, в качеството си на приятел на Израел, ясно заяви на израелското правителство, че трябва да бъде гарантиран достъпът на ивицата Газа до доставки на хуманитарна помощ, заяви германският външен министър Аналена Бербок.

Всеки втори жител на ивицата Газа е в катастрофална продоволствена ситуация, като положението е изключително тежко в Северна Газа, заявиха днес агенции на ООН, цитирани от АФП.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви