Ще се разберат ли за кабинет?

Президентът Румен Радев ще връчи днес първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Все още не е ясно дали Мария Габриел ще върне мандата веднага или ще има шанс за редовен кабинет.

Броени часове преди връчването на мандата ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си размениха остри реплики, от които стана ясно, че между двете коалиции има сериозни различия относно равноправното участие на ГЕРБ в управлението на страната.

Мария Габриел съобщи, че от ПП-ДБ дори са отхвърлили тяхното предложение да се запази сегашния състав на правителството само с една промяна ротацията на премиера и вицепремиера.

От преговорния екип на ГЕРБ обявиха, че ако до 12.00 часа в понеделник ПП-ДБ имат желание да споделят властта, тогава разговорите ще продължат, в противен случай мандатът ще бъде върнат и правителство няма да има.

На свой ред от ПП-ДБ настояха ГЕРБ-СДС да седне на масата на преговорите и да се използва 7-дневния срок след връчване на мандата по Конституция, за да се постигне консенсус.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков призова да се продължи управлението и заяви, че за тях не са важни министрите, а реформите в съдебната система, службите и регулаторите. Асен Василев заяви, че са съгласни с ротацията на премиер и вицепремиер, но трябва да бъде подписано споразумение. От своя страна Атанас Атанасов призова Бойко Борисов да се намеси и заключи, че утрото ще е по-мъдро от сутринта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви