Путин спечели изборите в Русия
Путин спечели изборите в Русия

Владимир Путин съвсем очаквано отново ще е президент на Русия. Той спечели предизвестена победа в президентските избори, събирайки 87,15% от гласовете. Резултатите са при обработени 80% от протоколите, съобщи ТАСС.

Путин коментира атаките срещу Белгородска област през последните дни, заявявайки, че в даден момент може да създаде „санитарна зона“ в съседните територии на Украйна. „Не изключвам, имайки предвид трагичните събития, които се случват днес, да бъдем принудени в един момент – когато сметнем за подходящо – да се създаде определена „санитарна зона“ в днешните територии, подчинени на режима в Киев“, каза Путин.

„Може да се създаде зона за сигурност, която ще бъде доста трудно да се преодолее с оръжията, които противникът използва, преди всичко, разбира се, чуждестранно производство“, обясни държавният глава.

Путин заяви, че приоритет на Русия трябва да бъдат задачите, свързани с това, което Москва нарича „специална военна операция“ в Украйна.

Според него руската армия трябва да стане по-силна. Той каза, че ще направи всичко по силите си, за да реши тези задачи и да постигне целите, които той и неговата администрация смятат за приоритет. По думите му руските въоръжени сили напредват ежедневно в Украйна и имат инициатива на бойното поле.

Владимир Путин заяви, че протестът на опозицията, организиран срещу него, не е имал никакъв ефект, но заяви, че хората, които са попречили чрез вандалски действия на гласуването на други хора, трябва да бъдат наказани. На пресконференцията в предизборния си щаб Путин каза, че се е съгласил на сделка за размяна на затворници, включваща блогъра Алексей Навални преди смъртта му миналия месец. Президентът каза, че се натъжава, когато някой умре, предаде БТА.

Путин посочи, че главно условие за размяната е щяло да бъде това Навални да не се връща в Русия. Владимир Путин каза също, че е готов за разговори по френското предложение за прекратяване на огъня в Украйна по време на Олимпийските игри, но трябва да държи сметка за интересите на Русия на фронтовата линия. На пресконференцията руският президент похвали Китай за успехите му на световната сцена и прогнозира, че руско-китайските отношения ще станат по-силни през следващите години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви