Корабът Руен

Екипажът на кораба „Руен” вече е на свобода.  Всички моряци са в добро здраве. В момента се полагат усилия за тяхното завръщане в България. Те бяха повече от три месеца в плен.

„С помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб „Руен“, сред които и седем български граждани,  беше освободен.

Освободени са и седемте български моряци.  Всички те са в добро здраве.

Намират се на борда на индийския военен кораб.“ Това каза по NOVA капитан Александър Калчев, изпълнителен директор  на БМФ.

Операцията по освобождаването се е провела от индийския флот, който е прихванал отвлечения товарен кораб и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат. Операцията е продължила повече от 40 часа на 2600 км от бреговете на Индия.

Операцията е приключила успешно. Арестувани са били 35 пирати. Те са на борда на единия от двата кораба, които бяха в района.

„Предстои моряците да стигнат с кораба до безопасно пристанище, където да се извърши разследване от страна на властите. Предполагам, че до 10-15 дни ще се приберат”, добави кап. Калчев.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви