Автомобилът е автоматик и го карах на автопилот. Зави изненадващо наляво без аз да искам. Изразявам съболезнования на близките. Съжалявам, за това, което причиних. Днес видях с какви хора съм в ареста на разходката и много се стресирах. Не съм като тях. Няма да издържа там.

Това каза Атанас Андонов, обвинен за катастрофата край село Черни връх, при която почина 33-годишната Янита Пепелянкова.

Днес в Окръжен съд бе гледано искането за налагането му постоянна мярка задържане под стража. Заседанието на няколко пъти бе спирано, защото на Андонов му прилошаваше и се наложи той да седи през по-голямата част от времето.

В зала присъства и сестра му, която е убедена, че причина за катастрофата е техническа, а брат й е невинен. Тя изказа и съболезнования на почерненото семейство, тъй като Андонов нямал тази възможност.

„Брат ми е направил всичко възможно, за да не се случи катастрофата и до последно е останал да помогне на децата. Всички в Ситроена са били без колан, а петгодишното дете било и без седалка“ , каза още тя.

От прокуратурата също потвърдиха, че в колата, в която се е возила 33-годишната Янита Пепелянкова, не са били сложени предпазни колани, но и че това няма отношение към обвинението.

Обвиняемият е пенсионер по болест, но още работи. С чисто съдебно минало. Съпругата му е учителка.

Прокурор Ангел Георгиев каза в зала, че автомобилът на Андонов е навлязъл в лентата за отсрещно движение и е допуснал ПТП-то. Така по непредпазливост е причинил смъртта на Янита Пепелянкова. Свидетелски показания сочили, че след сблъсъка, БМВ-то се завъртяло на 180 градуса във въздуха и е достигнало до клоните на дърво.

От прокуратурата са категорични, че това няма как да се случи, ако няма превишена скорост. Това все пак трябва да бъде доказано с техническата експертиза.

Ако бъде признат за виновен Андонов може да получи присъда от 5 до 15 години затвор.

Автомобилът на Андонов пък е бил засичан два пъти с превишена скорост от камери на КАТ, както и веднъж да не спазва маркировката за движение. От защитата контрираха, че това не доказва, че именно обвиняемия е бил зад волана тогава.

Адвокатът на Андонов Веселина Василева обяви, че твърденията за превишена скорост са субективни и само експерт може да докаже каква е била тя, както и дали са правени маневри преди удара.

По нейни думи полицейските служители на място са установили, че Андонов е в състояние, което не е типично за шофьорите, управляващи под въздействието на алкохол и наркотици.

Другият адвокат на Андонов Мария Глушкова поясни, че той е съдействал на органите на реда и е дал обяснение за случилото се. Самият обвиняем е убеден, че става дума за техническа неизправност на автомобила му. Той е останал на мястото на катастрофата, опитал се да да окаже помощ и е изчакал идването на полицията.

Няма никакви доказателства, че катастрофата е причинена от висока скорост. Специално посетих пътната отсечка, на която е станал инцидента и там допустимата превишена скорост е 90 км/ч. Автомобилът на подзащитния ми се е движел с 80 км/ч“ , каза адвокатът.

В крайна сметка Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо Атанас Андонов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви