Обмисля се създаването на авиокомпания Бургас Еър, която ще оперира на бургаското летище целогодишно.

Това стана ясно след работната среща за развитието на Летище Бургас, която се проведе е Областна управа.

„Пред нас бе представена една екзотична идея за създаване на компания, позиционирана в Бургас, с участие на общините като главни акционери, която да обслужва основно и само полети от и за града ни целогодишна. Образно казано това е да се създаде авиокомпания Бурга Eър. Представящите идеята смятат, че това е възможно, както и че до края на април ще има повече конкретика“, каза областният управител Пламен Янев.

Момчил Камбуров, радетел за създаване на авиокомпания Бургасеър, сподели пред медиите, че тепърва предстои изработване на бизнес план, а повече подробности може да има в края на април.

Ако се намери финансиране, то може да се закупи и самолет, но може и под наем. Очакваме инициатива от общините и да участват като акционери„, каза още той.

Областният управител Пламен Янев допълни още, че ще има има въпроси до Министерство на транспорта относно концесията на Фрапорт.

Първият е дали всички анексии и договори за концесии са налични за публично, защото от години има спекулации по темата.

Вторият е да се предложат варианти за договаряне и предоговаряне на договора за концесия, както и да бъдат поети ангажименти за развитие.

Ако летището е такава голяма тежест за Фрапорт и не може да го развие, то да се стигне до преразглеждане на концесията, докато се намери концесионер, който може да го развива„, каза той.

Обсъждано е и фондът за стимулиране на полети също да се преразгледа.

Нужна е силна инициатива на областите Бургас, Сливен и Стара Загора. Този фонд трябва да бъде ръководен от общините и те да участват в преговорите, а не да се дават правомощията само на концесионера. Това е световен опит„, поясни Янев.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Направете авиокомпания, няма лошо, но поне през зимата трябва да я пуснете да лети до друго летище, иначе ще фалира. То и през лятото не е сигурно, като не можете да возите руснаци, а пък сте по-скъпи в бургаско от Испания вече и и британци не идват…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви