Измамата се хваща трудно

За голяма измама с яйца и пилешко алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство, пише в. Стандарт. Румънски и украински яйца се продават в български кутии. Търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа у нас.

Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, а от транжорните излизат като български разфасовки.

Сигнали за тези порочни практики браншът подава от близо година, но до момента проверки по тях почти няма, а ако ги има, са безрезултатни, защото проверяваните са предупредени предварително, казват от асоциацията. Нейни представители на представиха проблемите си пред премиера в оставка Николай Денков и му занесоха кутийка с яйца, които незаконно се продават в българската търговска мрежа.

Пътуващите от Украйна яйца могат да влязат на 20-25-и ден у нас, при срок на годност 28 дни, уточни председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

„Предложихме да започнат проверки с БАБХ и НАП. И друг път съм пускал сигнали. Бавно се обработват. Доста често те биват предупредени. Нищо не установява проверката.“

Според него са необходими по-сериозни проверки на разтоварване на цялата стока, „тъй като навътре може да са целите пилета, отвънка да са бутчета“.

„Играта е в по-ниската стойност, на която влиза реално стоката“, подчертава Даниел Божанков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви