Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Парламентът утвърди споразумението между правителствата на България и САЩ. То е за проект за изграждане на 2 блока на площадката на АЕЦ-Козлодуй. Изграждането ще бъде направено от американската „Уестингхаус“.

България и САЩ подписаха през февруари споразумението за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на два нови енергийни блока на АЕЦ „Козлодуй“.

От българска страна договорът беше подписан от министъра на енергетиката, сега вече в оставка, Румен Радев, а от американска – от Андрю Лайт, който е помощник-секретар в Министерството на енергетиката на САЩ.

Тогава Радев каза, че цената на тока от бъдещите VII и VIII на АЕЦ „Козлодуй“ няма да надхвърли 65 евро за мегаватчас, а построяването на новите мощности се очаква да струва общо до 14 милиарда евро.

Колко точно ще струват двата блока на АЕЦ би трябвало да стане ясно в края на март от доклада, който ще изготви американската компания „Уестингхаус“, с чиито реактори ще работят бъдещите мощности.

„Ние гледаме на блокове 7 и 8 в АЕЦ „Козлодуй“ като на държавен проект с наше държавно участие, със самоучастие, което да е в диапазон 25-30% и със заемно финансиране, част от което сме готови да обезпечим със съответните държавни гаранции“, каза тогава Радев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви