Майк Джонсън
Майк Джонсън

Конгресмени на САЩ опитват да внесат за гласуване в Камарата на представителите, заобикаляйки председателя Майк Джонсън, законопроект. Той предвижда средства за нова военна помощ за Украйна, пише Washington Post.

Публикацията отбелязва, че демократите в долната камара на Конгреса са внесли резолюция, която ще позволи законопроектът, приет от Сената през февруари, предвиждащ 95 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван, да бъде гласуван без одобрението на Джонсън. За целта резолюцията трябва да бъде подкрепена от 218 законодатели, отбелязва изданието. Досега около 180 членове на Камарата на представителите са се подписали под нея.

Аналогичен документ е изготвен от група конгресмени от двете партии. В него се призовава да бъде гласуван законопроект, който да заобиколи председателя на парламента и който да осигури средства за помощ на Украйна, Израел и Тайван, както и мерки за борба с нелегалната миграция към САЩ. Досега само малко повече от дузина законодатели са подкрепили резолюцията.

Според публикацията Джонсън не възнамерява да разглежда средствата за Украйна и други страни, преди да финализира законопроектите за допълнително финансиране на американските агенции. Това трябва да стане не по-късно от 22 март.

Администрацията на Вашингтон по-рано представи на Конгреса изискване за допълнителни бюджетни кредити през финансовата 2024 година, която започна в САЩ на 1 октомври, главно за подпомагане на Израел и Украйна и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския регион.

Общо за тези цели изпълнителната власт, ръководена от президента Джо Байдън, би искала да получи около 106 млрд. щ. д. По-нататъшната съдба на искането и на алтернативните законопроекти остава неясна.

Няколко републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха през последните месеци срещу продължаването на финансовата подкрепа за Киев. Джонсън последователно предупреждава, че възнамерява да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола по южната граница на САЩ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви