Още €5 млрд. подкрепа за Украйна
Още €5 млрд. подкрепа за Украйна

Още €5 млрд. ще добавят държавите членки на ЕС към централен фонд за плащане на оръжия за Украйна. Съобщението е на АФП, цитирана от News.bg. На фона на несигурната подкрепа на САЩ решението е добре дошло за Киев.

Белгия, която е ротационен председател на ЕС, каза, че посланиците на 27-те държави от блока са се съгласили „по принцип“ относно плана за подкрепа на доставките на оръжие за Киев през 2024 г. с 5 милиарда евро.

След началото на войната през 2022 г. Европейският съюз за първи път се съгласи да финансира доставки на оръжия. Оттогава той е отделил 6,1 милиарда евро от централния си Европейски фонд за мир главно за възстановяване на част от разходите за оръжия, изпратени от страните-членки на Украйна.

Натискът за укрепване на фонда на ЕС с още 5 милиарда евро беше отложен с месеци на фона на спорове между Германия и Франция.

Берлин настоя, че двустранната му подкрепа за Украйна трябва да бъде компенсирана от нейния принос, а Париж поиска да се възстановят разходите само за оръжия, произведени в Европа.

Дипломати казаха, че Германия – най-големият вносител във фонда – е постигнала компромис с Брюксел, за да компенсира процент от собствената си двустранна подкрепа срещу фонда.

Франция също е удовлетворена от ангажимента, че страните ще дават приоритет на покупките от европейски отбранителни фирми, но може да търси извън ЕС, ако определени боеприпаси или системи не са лесно достъпни.

Брюксел заяви, че около €28 млрд. са били похарчени от страните членки и хазната на ЕС за подкрепа на армията на Украйна. Съобщението за последните средства за Украйна идва, когато силите на Киев са под натиск по фронтовата линия в лицето на недостига на боеприпаси.

Съединените щати обявиха във вторник нов оръжеен пакет от 300 милиона щатски долара за Украйна, но още 60 милиарда щатски долара финансиране остават в застой заради републиканците в Конгреса.

В Европа нараснаха предупрежденията, че неуспехът да продължи подкрепата си за Киев може да доведе до окончателното му поражение

и че един смел Кремъл може след това да атакува други страни.

ЕС настоя да увеличи производството на оръжия и боеприпаси от своята отбранителна индустрия, но две години след войната все още се бори с това. Блокът е на път да не изпълни обещанието, дадено преди година, да достави на Украйна един милион артилерийски снаряда до този месец.

Междувременно Чехия оглави коалиция от 18 държави за закупуване на артилерийски снаряди извън Европа. Този месец Прага обеща да започне да изпраща първите 300 000 снаряда на Киев до седмици.

Русия засили производството на оръжия, като постави икономиката си на бойна основа и получи големи доставки на оръжия от Иран и Северна Корея.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви