Помощи за Газа
Помощи за Газа

Израел щял да „наводни“ ивицата Газа с хуманитарни помощи. Това щяло да стане от различни входни пунктове. Изявлението е на главния военен говорител на израелските въоръжени сили. То идва в момент, когато международният натиск за справяне с проблема с глада в обсадения анклав се засилва. Информацията е на Ройтерс, цитирана от БТА.

На фона на продължаващата от повече от пет месеца война в Газа хуманитарните агенции предупредиха, че възлизащото на 2,3 милиона души население на района е изправено пред нарастващ риск от глад, ако доставките на храна не бъдат рязко увеличени. Агенциите също така обвиниха Израел, че не прави достатъчно, за да гарантира, че до анклава достигат достатъчно помощи.

Израел твърди, че не е поставил ограничения за количеството помощи, които ще допусне в Газа, и обвинява хуманитарните агенции за забавянето, но дори най-близките му съюзници все по-твърдо заявяват, че трябва да направи повече, отбелязва Ройтерс.

„Опитваме се да наводним района, да го засипем с хуманитарни помощи“, заяви пред група чуждестранни репортери военният говорител контраадмирал Даниел Хагари.

Снощи въоръжените сили обявиха, че шест камиона с помощи от Световната организация по прехраната са влезли в северната част на ивицата Газа, където продоволствената криза е особено тежка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви