Путин

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю за РИА Новости, че Русия е готова във военно и техническо отношение за ядрена война. Той заяви, че по време на военната операция на територията на Украйна никога не е имало нужда от използване на тактическо ядрено оръжие.

„От военно-техническа гледна точка, разбира се, ние сме готови. Те (ядрените руски сили), са в постоянна бойна готовност“, заяви Путин.

Той заяви, че руската ядрена тройка е по-модерна от която и да е друга. Той заяви, че Руската федерация ще бъде готова да използва ядрено оръжие, ако е застрашено съществуването на руската държава или увреждането на нейния суверенитет и независимост.

Ядрената триада включва три компонента: стратегическа авиация, междуконтинентални балистични ракети и атомни подводни ракетоносци.

Според руският президент САЩ в момента си поставят задачи за повишаване на модерността на ядрените си сили и развиват всички техни компоненти. „Ние също“, отбеляза той. Владимир Путин не изключи възможността Русия да проведе изпитания на ядрени оръжия, ако САЩ ги проведат, съобщава БГНЕС.

На 9 март телевизионният канал CNN цитира двама високопоставени американски служители, според които в края на 2022 г.

Съединените щати са започнали „задълбочена подготовка“ за евентуален руски ядрен удар на територията на Украйна. Според събеседниците Вашингтон е започнал да обмисля този сценарий, след като разузнавателните служби са получили „известна информация“.

Източници от Белия дом също са разказали на The New York Times за такава подготовка. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че съобщенията за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия в Украйна са „спекулации, публикувани във вестниците“.

В интервюто Путин заяви, че Русия не се меси в никакви избори и ще работи с който и да бъде избран за президент на САЩ.

„Ние не се месим в по никакъв начин в никакви избори. И както съм заявявал многократно, ние ще работим с всеки лидер, на когото американският народ, американският гласоподавател се довери“, каза Путин.

Той също така заяви, че Доналд Тръмп, когато е бил президент, го е критикувал, че е симпатизирал на настоящия президент на САЩ Джо Байдън.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви