Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Столицата на Полша – Варшава ще похарчи 117 млн. злоти ($30 млн.) през следващите 2-3 години. Средствата са за бомбоубежища и други мерки за сигурност. Информацията е от кмета Рафал Тшасковски, цитиран от „Ройтерс“.

Решението идва на фона на войната в съседна Украйна, която продължава вече трета година. Въпреки че Полша, която е член на НАТО, увери гражданите, че мястото ѝ в Алианса гарантира тяхната безопасност от руска атака, руската инвазия я подтикна да се подготви за потенциални удари.

„По наша собствена инициатива предприехме инвентаризация на местата за подслон“, поясни градоначалникът.

Подземните паркинги и метростанциите са сред около 7-те милиона квадратни метра пространство във Варшава, които могат да служат за убежища, посочи той.

„117 милиона злоти за подобряване на безопасността – това са средства за следващите две до три години и сме готови да отделим повече пари за тази цел“, допълни Тшасковски.

По негови думи болниците ще бъдат подготвени за заплахи, а членовете на обществеността ще бъдат обучени как да действат при спешни случаи.

През 2022 г. властите съобщиха, че противопожарните служби проверяват състоянието на 62 000 бомбоубежища в цялата страна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви