Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

30 мигранти от „Овча купел“ в София ще бъдат преместени в центъра на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ в Баня. Това съобщи пред депутатите директорът на ведомството Мариана Тошева. Информацията е на БТА. Тя обясни, че в Баня в момента има 47 лица и свободен капацитет.

Други лица ще бъдат изведени поетапно към други центрове, така че да остане само т.нар. ниско тяло в „Овча купел“, където е и зоната за сигурност. Тошева уточни, че центърът в .“Овча купел“ е най-старият и е изключително амортизиран, затова от агенцията правели всичко възможно да затворят „голямото тяло“, тъй като в момента има възможност за пренасочване на хора.

Тя и министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов отговарят на въпроси във връзка с инцидентите с мигранти от последните дни по искане на „Възраждане“ и „БСП за България“.

Директорът на агенцията посочи, че има и недофинансиране на ведомството. „Ние сме недофинансирани, по бюджетна прогноза за тази година бяхме поискали 22,5 млн. лв , одобреният бюджет за агенцията е 11,700 млн. лв., от които малко над 7 млн.лв са за възнаграждения на персонала т.е. с останалата част от средствата се оперира“, обясни Мариана Тошева.

Тя призна, че миналата година са изпитвали огромни затруднения, особено при увеличен брой търсещи закрила след юни-юли. В Харманли бяхме паднали до 36 служители на близо 1600 настанени, посочи Тошева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви