Германия измисли как да даде ракетите
Германия измисли как да даде ракетите

Германия все така отказва да даде на Украйна ракети с далечен обсег Taurus. Те, според редица експерти, щели да обърнат хода на войната. Включително – с възможност за унищожаване на Кримския мост, който се счита за основен логистичен коридор на руската армия.

Берлин обаче май намери вратичка, която ще позволи в крайна сметка определени ракети да достигнат до ЗСУ. Външният министър Аналена Бербок потвърждава текущите преговори между Германия и Великобритания за възможна ротация на оръжия за подкрепа на Украйна, конкретно: ракети с голям обсег. Информацията е на focus.de.

Съгласно предложенията, Великобритания ще предостави на Украйна повече ракети Storm Shadow (които също са с голям обсег на действие и изключително прецизни), а Германия ще запълни британските запаси с ракети Taurus.

Най-важното е, че споразумението ще позволи на Германия непряко да предостави на Украйна подкрепа за ракети с голям обсег, без да нарушава ключовата червена линия на Олаф Шолц. До момента канцлерът на Германия е твърдо против предаването на мощната система Taurus на Киев, тъй като се опасява, че тя ще бъде използвана за удар по Москва, и това ще въвлече Берлин пряко във войната.

Бербок описа идеята за размяна като “опция” и отбеляза, че подобни сделки вече са били сключвани преди, за да се позволят доставки до Украйна. Украинската армия вече успешно използва ракети Storm Shadow, които не са толкова мощни като Taurus, но въпреки това дават голямо предимство на Киев да атакува цели на окупаторите като военни щабове и складове за оръжия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви