Трети сме в Европа по притежание на злато
Трети сме в Европа по притежание на злато

Българите в момента се нареждат в Топ 3 на страните в Европа по реално притежаване на злато на глава от населението. Златото бележи рекордни цени на борсата за инвестиционно злато. А ние се оказваме в Топ 3 на Европа по реално притежаване на благородния метал. Това съобщи в интервю за БНР финансистът Макс Баклаян.

„Тази седмица на българския пазар има огромно търсене на физическо инвестиционно злато. Има и голямо предлагане от клиенти. Те преди време са закупили злато и в момента реализират печалби“, каза експертът.

Причините за рекорд на цените в последните няколко седмици той обясни с изборите в САЩ и войните.

„Сега наистина е рекорд цената от 2192 долара за тройунция злато. Цената на златото зависи от това, че е най-свързаният финансов актив в света. Повлиява се от твърдението на председателя на Федералния резерв, че се обмисля намаляване на лихвите и има отражение върху златото, защото е промонетарна политика. Имаме и няколко топли точки – войните.

По всичко личи, че има вътрешен конфликт в САЩ заради изборите. За първи път от десетилетия наред както Байдън, така и Тръмп обвиняват другия в реален риск за демокрацията, ако бъде избран. Икономическите данни от САЩ и Европа изобщо не са положителни и инфлацията изобщо не е овладяна“, обясни Баклаян.

И допълни: „От друга страна има огромно търсене, предимно от държавите членки на БРИКС за инвестиционно злато. Само за 2023 г. те са закупили над 800 тона от централните им банки, което показва изключителен интерес. Интересна тенденция е, че

българите на глава от населението като количество инвестиционно злато, което притежаваме, сме на челна позиция в Европа само след Германия и Полша“.

Експертът обясни и механизма, който може да се нарече и спекулативен, както и детайли от борсата за ценния метал:

„Има два пазара. Първият е на хартия, вторият е борсови фондове, където може да се играе, поемайки по-големи рискове и да се залага повече, от колкото имате. Пазарът на физическо злато, той е реален и показва реалното търсене за метала. Българите сме на трето място в Европа по реално търсене на инвестиционно злато“, коментира още Макс Баклаян.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви