Окръжна прокуратура-Бургас предаде на съд сирийския гражданин Омар Аднан.

Той е обвинен за това, че при управление на пътнически автобус е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат от което е предизвикал пътнотранспортно произшествие с полицейски автомобил, като по този начин умишлено е причинил смъртта на двама полицейски служители, намиращи се в автомобила.

Престъплението е осъществено на 25.08.2022 година в град Бургас.

То е квалифицирано по чл.342, ал.3, б. „в“, алт. втора, вр. ал.1, предложение трето от НК, вр. чл.21, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.103 от ЗДвП, вр. чл.47, ал.3 от ППЗДвП, като случаят е особено тежък.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал пътнически автобус, в който са се придвижвали още 48 чужди граждани, 47 от които са се качили в автобуса на 24.08.2022 година вечерта в гориста местност в района на град Малко Търново.

Те са проникнали на българска територия в нарушение на закона.

Превозното средство се е движило в посока град Бургас като по пътя си Омар не се е подчинил на два пъти на сигнали подадени със „стоп“ палка от служители от ГПУ Малко Търново и ГПУ Бургас. Веднъж на КПП на с.Крушевец и веднъж на КПП „Пода“.

Омар многократно не се е подчинил и на сигнали, подавани от полицейски автомобил, преследващи автобуса в движението му към и в град Бургас.

След навлизане на автобуса в град Бургас служителите от „Гранична полиция“ се свързали с колегите си от ОД на МВР – Бургас, за да предупредят за идващия автобус.

Пръв на сигнала се отзовава патрулът на полицейските служители Й.И. и А.Г. Автомобилът им е бил с включена светлинна сигнализация и оборудван с всички необходими реквизити.

Полицейските служители са били на кръстовище с кръгово движение „Трапезица“, за да спрат пътническия автобус.

Вместо да спре автобусът плавно в най-дясната част на платното за движение Омар продължил да управлява превозното средство с превишена скорост от около 78 км/ч, като навлязъл в кръговото кръстовище, с цел да избегне спиране на автобуса, в резултат на което предизвикал пътнотранспортно произшествие с полицейския автомобил и умишлено причинил смъртта на Й.И. и А.Г.

Установено е, че максимално позволената скорост на преминаване през кръговото кръстовище е 40 км/ч.

Предстои Окръжен съд-Бургас да насрочи дата и начален час на заседанието си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви