Светият синод касира избора за Сливенски митрополит. Ще има нов вот по старата процедура. Решението беше обявено от старозагорския митрополит Киприан.

„Според Устава на БПЦ касирането на проведения епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно. Възлага на Варненския митрополит да продължи да управлява Сливенска епархия и да проведе нови избори за митрополит”, прочете дядо Киприан.

С това решение на Синода се възлага на митрополит Йоан пълна финансова и имотна ревизия на сливенската епархия. Варненският владика Йоан трябва да провери и списъка с епархийски избиратели – дали отговарят на Устава на БПЦ.

Относно оспорваната поправка за избор на епархийски лидери, днешното решение на Синода гласи, че наредбата от 24 февруари за избор за епархийски наместници е неприложима към този момент.

На място днес имаше протест и контрапротест. На единия протест са хора от Сливенска епархия, подкпрепени от вярващи от Видинска, Доростолска и Ловчанска епархия. Те искат Светия синод да продължи избора на бъдещ Сливенски митрополит по правилата, които до сега са действали според Устава на БПЦ.

От другата страна са предимно свещеници от Пловдивска митрополия, които подкрепят синодалното решение от края на февруари, с което беше спрян изборът на митрополит. В ръцете на Синода е да реши по кой от двата начина да продължи вота.

Причина за недоволството, донякъде и фактът, че от предложените две имена, се откроява това на епископ Йеротей. Така митрополитите са поставени пред почти свършен факт.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви