Има дни в които кръвното налягане варира от нормално до високо и обратно. Колко опасни са тези резки промени, защо се случват и как можете да разберете дали имате здравословни проблеми? Ето мнението на кардиолозите.

Сутринта сте се събудили бодри и здрави, но след закуска сте почувствали леко неразположение, измерили сте кръвното си налягане и то е било повишено.

Това съвсем не означава, че имате здравословни проблеми или хипертония . Кръвното ви най-вероятно скоро ще се върне към нормалното и е напълно възможно налягането понякога да се повиши през деня. На какво се дължи това и трябва ли да отида на лекар ?

Кръвното налягане не е постоянна величина. Когато станете сутрин и си измерите кръвното, то ще има едни показатели, а след 5-10 минути може вече да е променено.

За да получите по – точни данни, преди да си измерите кръвното е желателно да седнете за 10 минутки. Отпуснете гърба, ръцете, краката и врата си и спрете да мислите за тревожни неща. Целта е да се успокоите, препоръчват лекарите.

При хората, които често се тревожат, кръвното налягане е по-високо, защото вътрешното напрежение предизвика отделянето на адреналин.

Важно е кръвното налягане да не се мери често, а правилно – в спокойно състояние. Добре е резултатът да се изчислява средно аритметично, напомнят лекарите.

Много хора споделят следното : „Измерих кръвното си налягане, беше 137 на 92, а само няколко минути по-късно беше 132 на 88.“ Това изключително много притеснява пациентите. Но е абсолютно нормално според специалистите. Няма нужда да мерите кръвното си прекалено често. Изобщо не е необходимо да го мерите по 5-6 пъти на ден, достатъчни са и 2-3 пъти дневно.

Ако сте стресирани и прекалено често следите нивото на кръвното си налягане, тогава най-вероятно имате висока тревожност, а не хипертония.

Лекарите предупреждават, че хората с наистина високо кръвно могат да не го усетят, а ако не вземат мерки навреме, се увеличава рискът от инфаркти и инсулти.

Но има начини да поддържате кръвното си налягане в норма.

Лимонът е един от помощниците за понижаване на кръвното налягане

Според изследването на японски учени , лимоновият сок има свойството да понижава кръвното . Над 100 участнички пиели лимонов сок всеки ден и показали отлични резултати – благодарение на флавоноидите, съдържащи се в лимоните.

Консумирането на изобилие от плодове и зеленчуци спомага за предотвратяването на евентуални здравословни проблеми, смятат лекарите.

Плодовете и зеленчуците смекчават отрицателните ефекти от солта, която повишава кръвното налягане, а също така са богати на фибри , които помагат на храносмилането и поддържат здравето на сърцето.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви