Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Президентът Румен Радев продължи днес с консултациите с участие на парламентарно представени партии парламента. В началото днес при него бяха представителите на „Възраждане“.

Най-добрият вариант за страната са предсрочните парламентарни избори – това е позицията на партията, с лидер Костадин Костадинов. Преди ден той обяви пред БНР, че при сегашните преговори нещата ще се обърнат на 180 градуса. „В следващо правителство ГЕРБ ще има много по-голяма тежест“, коментира той.

По думите му ПП-ДБ се сриват като доверие сред избирателите им. И ако ГЕРБ искат още по-голяма хапка от властта, трябва да предизвикат предсрочни избори.

„Вие се позиционирахте като опозиция на това управление и обществото е наясно с вашите критики към властта. Следейки всички тези процеси, как преценявате усилията в тази посока. А и какъв е шансът да се сформира правителство, дори и по-добро от това, което е в момента. При неуспех на първи и втори мандат, вие готови ли сте да предложите вариант за управлението на страната“, обърна се към представителите на „Възраждане“ президентът.

„Ние винаги сме били готови да предложим вариант за управление на страната. Имаме готов състав на правителство, това говорим от три години вече“, обяви моментално Костадин Костадинов.

По думите му парламентарни избори в този момент не просто са наложителни, те са задължителни.

„Това политическо статукво, този политически модел – олигархично-посланически не просто е вреден за държавата, той убива държавата,

затова изборите са наложителни“ , категоричен бе лидерът на „Възраждане“.

Според него е нужна тотална промяна на този модел, в който правителствата се назначават от чужди посланици.

„Нашата позиция винаги е била ясна – националните интереси изискват сега да има предсрочни избори, макар да сме скептични от сегашните преговори, които се водят“, посочи Костадинов. „Това не е демокрация, това не е държава, това е унищожавана, колонониална-подмандатна територия“, отсече той.

Президентът обаче мигновено се включи в разговора и призова Костадин Костадинов за по-умерен тон.

На свой ред лидерът на „Възраждане“ обвини държавния глава, че носи вина за неуспеха на референдума им за запазването на българския лев. „Вие имате вина за ситуацията, защото миналата година беше погазен тежко най-големият порив на българите, беше погазена констикуцията, КС също погази Конституцията за референдума, а вие трябваше да застанете в защита на българския народ“, каза той.

„Аз се ръководя единствено и само от Конституцията, аз я изпълнявам. Без решерие на НС не може да подпиша указ за провеждане на референдум. Крайно време е на тези спекулации да бъде сложен край“, обърна се Румен Радев към Костадинов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви