Има много силни очаквания по отношение на летния сезон, след като възстановяваме германския пазар. Очаква се удвояване на полетите и от Великобритания. Също така повече поляци, австрийци, скандинавци. Започваме да ставаме хит на турския пазар.

Това обобщават от Института за анализи и оценки в туризма. Над 740 000 чужденци са посетили страната ни през януари тази година, което е значителен ръст спрямо нивата за същия период преди Ковид пандемията.

Директорът на Института Румен Драганов заяви пред Bulgaria ON AIR, че туристите са с близо 200 хил. повече спрямо предковидната 2019 г.

„По същия начин се движим за февруари – ще приключим на около 630 хил. Правим 2 млн. за декември, януари и февруари при очаквани 1,7 млн. за целия зимен сезон. Движим се добре като параметри. Спрямо миналата година сме с по-малък процент, но тук важното за нас е 2019 – най-силната предпандемична година. В чужбина отиват около 6 хил. българи за ски и сноуборд, в България са над 300 хил.“, обясни той.

Драганов подчерта в студиото на „България сутрин“, че Европа е преоткрила България като много сигурна и спокойна дестинация.

Гостът изтъкна, че е много важно да браним „сигурна“.

„Намират като много приятни българите, хубава е храната, евтино им се струва, напитките са евтини, чувстват се чудесно. През зимата предлагаме всички видове туризъм. В зимните курорти отиват някъде около 250 хил. общо. Много силен е СПА туризмът, но голяма част идват за културен туризъм в градско-историческа среда. Могат да видят много от паметниците, без да заплащат за това. Където трябва да се плати някаква такса, тя е минимална“, уточни Драганов.

Служебните министри на туризма се справят по-добре от редовните, на мнение е директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Запитан за министъра на туризма Зарица Динкова, гостът в студиото каза: Каква оценка да дам на министър, който не знае какво е „турист“?

bgonair.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви