Биографичната драма „Опенхаймер“ на режисьора Кристофър Нолан спечели награда „Оскар“ за най-добър филм.

Съперници на „Опенхаймер“ в категорията за най-добър филм бяха „Барби“, „Американска литература“, „Анатомия на едно падане“, „Заседналите“, „Убийците на цветната луна“, „Маестро“, „Минали животи“, „Клети създания“ и „Зона на интерес“.

„Опенхаймер“ беше номиниран в 13 категории, като грабна седем статуетки и се превърна в един от най-награждаваните филми в историята на Академията.

Ирландецът Килиън Мърфи, който изпълнява ролята на физика теоретик Дж. Робърт Опенхаймер, спечели наградата за най-добър актьор. Кристофър Нолан спечели наградата за най-добър режисьор.

В категориите за поддържащи актьори бяха отличени Робърт Дауни младши от „Опенхаймер“ и Давайн Джой Рандолф от „Заседналите“.

„Бих искал да благодаря на моето ужасно детство и на Академията, в този ред“, каза Дауни, след като прие статуетката. Дауни, който беше обект на шега от водещия Джими Кимъл за добре документираните му проблеми с наркотиците, щедро благодари на съпругата си Сюзън за нейната подкрепа.

„Тя ме намери като изоставено кученце и ме върна към живота“, каза той.

Представата на Нолан за човека, когото той нарече „най-важният човек, живял някога“, също грабна награди за монтаж, операторско майсторство и най-добра оригинална музика.

Наградата за най-добра актриса получи Ема Стоун за ролята в „Клети създания“.

Наградата за най-добър международен филм спечели „Зона на интерес“ от Великобритания, а за най-добър документален филм – „20 дни в Мариупол“.

„Барби“, филмът, който събра 1,4 милиарда долара в боксофиса, спечели само един „Оскар“ за най-добра оригинална песен.

Номинираният за поддържаща роля Райън Гослинг направи звездно изпълнение на „I’m just Ken“, придружено от китариста на Guns’n Roses Слаш, както и от някои от екранните му приятели като Симу Лиу и Мизеро Нкути Гатва.

Водещ на церемонията на 96-ата церемония за наградите „Оскар“ в театър „Долби“ в Лос Анджелис беше Джими Кимъл.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви