История на нефилимите в Книга на великаните
История на нефилимите в Книга на великаните

В Израел,близо до Мъртво море, са Пещерите Кумран. През 50-те години на миналия век те са мястото, където археолозите обезумяват от радост. Разкопки разкриват невероятна колекция от древни еврейски текстове. В съвременната история те са известни като свитъците от Мъртво море. Свитъците включват библейски текстове, сектантски писания и други произведения. Текстовете им са от огромно значение за еврейската общност в онези времена.

Книга на великаните и нефилимите Книгата на великаните или по-точно Книгата на фрагментите на великаните е един от текстовете, открити сред свитъците от Мъртво море. Въпреки това е важно да се отбележи, че книгата е фрагментирана и големи части или липсват или са повредени, което затруднява пълното тълкуване на нейното съдържание. Освен това е написано на арамейски, древен семитски език.

Книгата на великаните буквално говори за падналите ангели, човешките грехове и наказанието, което гигантите получават в резултат на това. В нея се споменава съществуването на нефилимите , които са описани като потомци на ангели и човешки жени, наречени Наблюдатели.


Свитъци от Мъртво море, изложени в музея Дрентс в Асен. Изображение: Университет на Гронинген

Книгата описва как нефилимите са живели на Земята , което предполага, че те са били могъща и страховита раса.

Говори се, че са с гигантски ръст, значително по-високи и по-силни от обикновените хора. Те притежавали изключителни умения и способности, както физически, така и интелектуално.

Книгата на гигантите разказва, че Нефилимите започнали война, насилие и корупция с човечеството. Те също учели хората на забранени практики, като магия, гадаене и чародейство. Говори се, че консумират плътта и кръвта на събратята си и участвали в канибалски практики.

Те предизвикали хаос на Земята
Книгата на великаните също описва нефилимите като разрушителни и морално покварени същества. Тяхното управление на Земята е описано като време на голям хаос, насилие и анархия. Нефилимите, заедно с техните човешки съюзници, потискали и поробвали човечеството, причинявайки широко разпространено страдание и мъка.

Книгата включва и добре познатия легендарен персонаж Ной, който играе важна роля в други древни еврейски текстове, като например Книгата Битие в Еврейската Библия. Разказът на Книгата на великаните е свързан с библейската история за потопа в който злото на нефилимите и други нечестиви същества кара Бог да очисти Земята, оставяйки Ной като фар на надежда за човечеството.

Книгата на великаните, обвита в мистерия, ни предлага да надникнем в една забравена епоха. Съществуването ѝ в свитъците от Мъртво море показва богатата палитра на древната еврейска история. Тя осигурява по-задълбочено разбиране на взаимодействието между митологията и теологията. А може би разказва и една изгубена история.

6 КОМЕНТАРИ

 1. И така,тези същества наречени Нефилими,са дошли от горе,от небесата над нашата планета Земя.
  Както знаем от Библията,тези свитъци от Мъртво море и други източници,Нефеилимите са харесвали землянките и от тях са се раждали изполините.
  Библията ни учи,че Ангелите са безполови същества,следователно Ангелите не могат да се съвокупляват със земните жени и от там да се раждат Великаните.
  С други думи Нефилимите не са Ангели,а пришълци от други звездни системи,така наречените днес извънземни.

  • Не, че те критикувам. Ама нито си имаш хабер какво пише в Библията. Нито си разбрал и дума от тази статия. В Библията, в Книга на Енох, в други намерени свитъци както и в еврейската Библия има данни, че след като Бог направи човека той се е съвкуплявал с небесни създания. Дали са били ангели, демони, херувими, серафими, власти, престоли и т. н. не се уточнява. В небесното царство има доста сериозна и сложна йерархия. И всяка една прислойка е създадена за да върши някаква работа тук на земята. Те са духовни (етерни) създания. Който в същото време владеят и материята и могат да се превърнат в каквото те решат. Животно, мъж, жена, дете, старец. Те нямат ограничения като нас хората. Но някои от тези Божи създания не е спазило закона си. Целта си на създаване. А тя е била да служи единствено и само на Божиите мисли и намерения. За това са решили да слязат на земята и да живеят като хората. Дали са на човеците писменост. Научили са ги на науки като архитектура, медицина, астрономия, дали са им огъня и др. Точно тези обърнали гръб на Бог божи създания са взели за жени човешки дъщери, които в Библията наричат „много хубави“. А родилите се от тези човешки дъщери създания са наричани Нифелими или Исполини (Библията) или великани в съвремието.

   • Като някой, който обяснява на друг, че си няма хабер какво пише в Библията, няма да е зле първо да се осведомите вие самата. Книга на Енох е апокрифна книга и не е част от Библията

    • Енохчо,това че римокатолическата църква е решила да не канонизира книгата на Енох никак не означава че това което е написано вътре в не я че не е истина,напротив,щом Бог я опази тъй чудесно през всичките тези векове би било добре да се замислите върху написаното вътре в нея,а и все пак да не забравим че Енох е бил толкова свят,че Бог го взел жив горе при Себе си!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви