Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Държавите в Европа трябва да са готови след известно време САЩ да напуснат НАТО. Това казаха чуждестранни дипломати пред The Telegraph. Изборите в САЩ, на които най-вероятно Тръмп ще се бори с Байдън отново, са в началото на ноември. Дипломати казаха, че европейските столици трябва да „планират“ и да преразгледат отбранителните си способности. Защото ако бившият президент на САЩ се върне, могат да се реализират неговите сериозни заплахи.

Перспективата за евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом предизвика опасения в Европа за американската подкрепа за Украйна. Но и за ангажимента на страната към НАТО.

Тръмп по-рано каза, че ще „насърчи“ Русия да атакува членовете на НАТО. Това щяло да стане, аконе плащат своите ангажименти (2% от БВП за отбрана). Бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън прогнозира, че републиканецът ще се опита да се оттегли от алианса.

Страните от НАТО трябва да „планират“ сценарий, при който той отслабва американския ангажимент към алианса. Все пак броят на страните, които изпълняват целта на НАТО да изразходват 2 процента от БВП за отбрана, се е увеличил значително, което означава, че членовете могат да кажат на Тръмп, че „той получава това, което искаше“.

Държави като Обединеното кралство ще трябва да осигурят още по-голямо лидерство в европейската сигурност, защото „ако САЩ се оттеглят, ще има огромна празнина“.
Заради войната в Украйна редица страни в НАТО увеличиха разходите си за отбрана, опасявайки се от агресия на Путин. Полша, например, през последните години инвестира огромна сума пари за отбраната си и надмина дори САЩ по този показател (като процент от БВП).

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви