Причините за киселини в стомаха могат да бъдат много различни: могат да се появят както вследствие на стрес, така и поради редица заболявания. Кой най-често страда от болки в корема и как да се справим с тях, съветва диетологът Вики Петерсен.

Американският клиничен диетолог Вики Петерсен говори за основните причини за киселини в стомаха и дава съвети как да се предпазите от болки в корема. Експертните препоръки са публикувани от изданието Дигитален журнал.

Най-често от киселини страдат пушачите, консумиращите кафе и мазна пикантна храна, както и хората, които са под постоянен стрес. Също така изложени на риск са пациенти със затлъстяване и с хиатална херния.

Според експертът, пушенето и честата консумация на кафе могат да провокират киселини, тъй като кофеинът и никотинът имат способността да отслабват долния езофагеален сфинктер, чиято основна задача е да ограничи преминаването на храна от стомаха обратно в хранопровода.

Хората с наднормено тегло често имат отслабени коремни мускули и в резултат на това страда и диафрагмата, която активно участва в работата на храносмилателния тракт. Неправилното им функциониране води до проблеми с храносмилането и води до киселини.

Що се отнася до стреса, когато тялото е в постоянно неспокойно състояние, то действа на принципа „бий се или бягай“. Това е несъвместимо с правилното смилане на храната.

А постоянното консумиране на мазни храни натоварва стомаха, черния дроб и жлъчния мехур, което от своя страна също води до киселини. Петерсен добавя също, че хиаталната херния кара стомашната киселина да се връща обратно в хранопровода, което е много болезнено.

За да се справите с киселините, трябва да ядете бавно и да дъвчете храната старателно. Освен това не трябва да си лягате след хранене – стомахът ви трябва да има време да смели цялата вечеря.

Друга препоръка на лекаря е да спортувате на празен стомах, а след хранене е най-добре да се разходите, за да се усвои обядът ви по-бързо.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви