Солистите днес

Шестата проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои в събота, 9 март, от 11 часа във фоайето на Операта. В програмата на вокалния концерт ще прозвучат както шедьоври от оперната и оперетната класика, така и популярни италиански и испански канцонети.

В поредното събитие от камерната поредицата на Бургаската опера, чието начало бе поставено през м. октомври 2023 г., солисти ще бъдат: мецосопраното Йоана Кадийска и тенорът Яни Николов, на рояла застава Мира Искърова.

Младата солистка на Бургаската опера Йоана Кадийска в края на ноември дебютира успешно в мечтаната за нея роля на най‐известната циганка в артистичния свят – Кармен в едноименната опера от Жорж Бизе, под палката на маестро Сунай Муратов.

Йоана Кадийска и Яни Николов ще пеят и в спектакъла на „Кармен“ на откритата сцена на древния мегалитен комплекс Бегликташ – на 24 август т. год., също под палката на Сунай Муратов.

На Йоана Кадийска й предстоят спектакли със заглавието през м. май в Бургас, Враца, а през август – на сцената в Бегликташ; Фенена – в „Набуко“ от Верди.

Другият солист на концерта в събота – Яни Николов, също участва с Йоана Кадийска в спектакъла на „Кармен“ през м. ноември – в ролята на контрабандиста Ремендадо.  След дни – на 12 март, от 19 часа в залата на Операта предстои дебют на Яни Николов в ролята на Граф Цедлау във „Виенска кръв“ от Йохан Щраус-син, под палката на маестро Деян Павлов. На 25 март предстои участие на Яни Николов в Стара Загора, заедно с Нона Кръстникова, под палката на Деян Павлов – в концертния спектакъл с музика от френското класическо кино – „Любовна история“, като концертът ще бъде представен и през м. юли на остров „Света Анастасия“.

Двамата солисти на Държавна опера – Бургас участват в редица спектакли и камерни концерти на бургаския културен институт.

На рояла в събота ще бъде Мира Искърова, която е преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

В програмата на вокалния концерт днес ще прозвучат творби на композитори от различни епохи. Яни Николов ще представи Ария на Дон Базилио из операта „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт. Концертът е замислен като изискан букет от произведения на различни композитори, като ще бъде своеобразен красив музикален дар за дамите – във връзка с 8 март.

В концертната програма ще прозвучат и дуети от опери на Моцарт, Ария на Арлекин из операта „Палячи“ от Руджиеро Леонкавало, дуети из „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, както и обичаната от всички мелодия на „О, соле мио!“  и други популярни италиански и испански канцонети.

На 9 март шестото събитие от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ ще бъде прекрасен цветен емоционален акцент на почивния ден.

Следващият концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас е на 23 март от 11 часа във фоайето на Операта, с участието на сопраното Йоана Железчева и тенора Даниел Дамянов. На рояла ще бъде Игор Кириянов.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“, работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/operen-kontzert-0rkz3 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-foaye-burgas-opera-foaye-1408972/performance.html.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви