Гвоздейков създава софтуер за черна кутия
Гвоздейков създава софтуер за черна кутия

Хеликоптерът е абсолютно изправен, твърди министърът в оставка Гвоздейков. Бил в процедура по издаване на летателна годност. Това също било част от процеса по сертифициране. Твърдението му е във връзка с разследването на bTV. То разкри, че първата въздушна линейка на България няма инсталирана черна кутия.

Проверка на експерти от дружеството „България Хели Мед Сървиз“ констатира още 7 забележки, сред които липса на уплътнения на вратите.

Гвоздейков донесе в студиото на bTV черната кутия на хеликоптера. „Лично наредих на инженерния екип да я свали, за да я покажа. Това устройство е от протокола и е монтирано на хеликоптера. Не е инсталиран софтуерът, който трябва да работи синхорнизирано с автопилота“, обясни министърът. И въобще не се напъна да обясни какво представлява хардуер без инсталиран софтуер. А може би и не беше наясно.

По думите му процесът на сертификация ще бъде извършен до края на март.

Той показа документ от италианската компания производител, че към момента може да се обучава екипажът на машината.

Георги Гвоздейков обясни, че изброените в разследването на bTV нередности са констатирани от български екип на 27 и 28 февруари. А това е няколко дни преди хеликоптерът да отпътува за България. По думите му те са отстранени от производителя преди полета до България.

„Как се представяте италианският надзорен орган да издаде разрешение за полет на хеликоптер, който не е в летателна годност, или не е в годно състояние да прелита. Това е пълен абсурд“, коментира транспортният министър.

Той определи забележките към техническото състояние на машината като „изключително незначителни“.

Бел.ред.: Даже при по-внимателно вглеждане сигурно може да се счита, че забележки няма…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви