Въздушна линейка
Въздушна линейка

Без поставена черна кутия е първият ни медицински хеликоптер . Експерти на дружеството „България Хели Мед Сървиз“ са установили нова. Информацията е на bTV. Още 7 забележки е констатирала проверката им преди месец. Между тях са: незатваряща се врата и липса на уплътнения.

Първият медицински хеликоптер за спешна помощ кацна у нас на 1 февруари. Три дни по-късно директорът на компанията за спешна медицинска помощ по въздух „България Хели Мед Сървиз“ изпраща писмо до министрите на здравеопазването и на транспорта. В него ги информира, че по машината има констатирани нередности. bTV разполага с документа от комисията, която ги е установила – ден преди пристигането на хеликоптера.

Част от тях са:
– Не е инсталиран и не е сертифициран CVFDR.
– Лява пътническа врата има проблем с механизма за отваряне/затваряне.
– Уплътненията на пилотските врати не са монтирани качествено – има отлепвания.
– Гумен предпазител на лявата пътническа врата е с нарушена цялост и е за подмяна.

На 21 февруари от bTV отправиха първото си официално запитване до „България Хели Мед Сървиз“ и до транспортното министерство – с молба за предоставяне на въпросния документ и с покана за интервю. На следващия ден екипът отправи нова молба. Пет дни по-късно, направиха трети опит.

Без официален отговор от двете институции.

Затова е потърсен отговор от министъра, на публично събитие, на 1 март. „Това не е доклад, това е приемно-предавателен протокол, при който са констатирани съответно някакви недостатъци, които, естествено, са отстранени към момента“, коментира Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията.

Ден след срещата с Гвоздейков, здравният министър също признава за технически проблеми по хеликоптера. „Има някои допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който сега дойде в България. Tой трябва да бъде оборудван – дребни неща са, но той трябва да бъде напълно годен“, коментира в телевизионен ефир проф. Христо Хинков.

От медията са попитали и здравното министерство каква е причината за забавянето в лицензирането на хеликоптера. Оттам ни пренасочиха към министерството на транспорта.

„Процедурите по сертификацията и на неговата летателна годност тръгват, след като той стане български. Така че тук закъснението е затова, че хеликоптерът е закъснял. Иначе, хеликоптерът е напълно технически изправен и оборудван“, коментира Димчо Добрев, изпълнителен директор на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД.

Според полковник Валентин Киров, доцент във Висшето военновъздушно училище, обаче констатираните нередностите крият рискове за сигурността на полета.

„Нито една маловажна забележка няма в констатирания протокол. В никакъв случай това не са дребни неща, в никакъв случай.

Тук имаме въздухоплавателно средство. Ако тази врата не се заключва, не се затваря и летим с 300 км в час – несериозно ли е?“, попита той.

Всички констатации в протокола са отстранени с изключение на една, уверяват от „Хели Мед Сървиз“. Директорът му твърди, че единствено е останало да бъде поставена системата за обективен контрол CVFDR – или така наречената черна кутия. „Черната кутия е опция, тя не пречи на летателната годност и на оперирането на хеликоптера. Има съответните документи, има си от италианска страна съответния документ за липсата на технически възражения. Няма пречка хеликоптерът да оперира“, коментира Димчо Добрев, изпълнителен директор на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД.

„Лично аз не бих приел за нормално да експлоатираме вертолет, който ще лети и трябва да е готов за полети денонощно, във всякакви метрологични условия, във всякакви часови интервали – да лети без CVFDR. Аз лично не приемам това за нормално, но всичко зависи от това какъв договор е подписан“, посочва доц. д-р. инж. Валентин Киров.

Поискахме и от Министерството на транспорта, и от здравното ведомство документа, удостоверяващ отстранените забележки. До момента на подготвянето на репортажа не получихме отговор, казват от bTV. Очаква се хеликоптерът да бъде лицензиран до края на тази седмица или най-късно в началото на следващата.
„Хеликоптерът ще може да видите да лети още другата седмица“, заяви Димчо Добрев. Според него – по данни на италианската страна софтуерът на черната кутия ще бъде лицензиран до края на март.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви