Плаж от Южното Черноморие
Плаж от Южното Черноморие

Скъсяване на летния сезон и тенденциозно отношение на концесионера на Летище Бургас – това помрачава очакванията по морето. Умишлено пренасочване на пътници към Летище Варна – в това се съмняват хотелиерите и местните власти от Южното Черноморие. Затварянето на Летище Бургас за ремонт до края на март предизвиква допълнително нарастване на недоволството.

Това ще бъде пиронът, който ще закопае сезона, смята хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг, който е и заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Не може на такова близко разстояние да се сложи един концесионер на две конкурентни летища, категоричен е той.

„При нас сезонът става все по-къс и по-къс поради това, че няма полети. И лятото няма, и зиме. Има само чартъри. Започвахме от април и свършвахме в края на октомври. Сега отваряме юни, още в края на август няма кой да лети“, пояснява Налбантов. По думите му, в туризма трябва да има предвидимост.

„Не може да кацаш във Варна и да идваш в Бургас.“

Оповестеното от концесионера намерение през 2025 г. летището да се затвори за 6 месеца за ремонт на самолетната писта и пълна рехабилитация предизвиква вълна от недоволство.

Кметът на Поморие Иван Алексиев е на мнение, че от страна на концесионера е налице „захаросана презентация, облечена в розово, а насреща – нищо“.

„Би трябвало държавата трябва да се намеси и да предотврати неща, които са негативни за бъдещето на определени региони. Забелязваме такава тенденция на бургаското летище“, подчертава и Георги Тръпков, който има 40-годишен опит в туризма. Според него летището е тръгнало надолу заради смяна на политиката на концесионера.

Кметовете от Югоизточна България излязоха с обща позиция по случая. Те искат преразглеждане на концесионния договор.

Сривът за три години е от 3 600 000 пътници до 1 800 000 през 2023 г., отбелязва Иван Алексиев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви