Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Промяна на единния граждански номер (ЕГН) ще може да се прави до достигане на пълнолетие. След навършването му тя ще бъде забранена. Това предлагат депутати от ПП-ДБ с внесени в НС промени в Закона за гражданската регистрация.

Според вносителите Божидар Божанов, Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Христо Петров, от една страна, до навършване на пълнолетие ще могат да се коригират допуснати грешки в ЕГН-то, а от друга, ще се избегнат злоупотреби. В мотивите си вносителите обясняват, че макар и рядко, се случват злоупотреби с ЕГН.

„Внесохме законопроект, с който да забраним смяната на ЕГН след навършване на пълнолетие. Ако има грешки в данните, 18 години са предостатъчно време за отстраняване. След това вече може да е опит за злоупотреби. Разбира се, поводът е смяната на ЕГН на Нотариуса“, написа във Facebook Божидар Божанов.

Най-често се променя датата на раждане, което може да доведе до скриване на административни санкции, полицейски регистрации и запори, стана ясно покрай убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, който се оказа, че е променил своето ЕГН.

Покрай този случай главна дирекция ГРАО в Министерството на регионалното развитие и благоустройството разкри, че

още 94 452 българи са с промяна в единния граждански номер.

Ресорният министър Андрей Цеков обясни тогава, че промяната на ЕГН става чрез съдебен акт и по реда на охранителните производства за установяване на факти по ГПК. „За съжаление този тип искови производства, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използван основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално“, коментира Цеков и поиска да знае кой съд и на базата на какви доказателства е постановил промяна в ЕГН-то на Божанов.

С предлагания сега законопроект се предвижда и „задължение на министъра на регионалното развитие, където се намира ГД ГРАО, за предоставяне на данните за променените ЕГН на заинтересовани административни органи (МВР, прокуратура, НАП, Агенция по вписвания и др.)“.

С измененията се предвижда всички производства за промяна на ЕГН, които са започнали преди влизане в сила на промените, да се „довършват без оглед на възрастта на титуляра“. Новото правило се предвижда да действа за в бъдеще, след приемане на закона в НС.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви