Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС – взаимно се поканиха на преговори като стъпка за осъществяване на ротацията в изпълнителната власт. Това стана след заканите за предсрочни избори. Днес партньорите в управлението демонстрират лек стремеж към примирие, но все още в агресивен стил. Въпреки поставените условия и въпреки размяната на покани, остава без яснота кога всъщност ще стартират преговорите.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ настояха преговорите да започнат още утре, а ГЕРБ отправиха покана за събота.

След изострения политически тон желанието за преговори надделя, но критиките останаха. От Букурещ, където е на конгрес на ЕНП, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов припомни предложения от тях график преди оставката:

“Петък, събота и неделя. През това време оставката е внесена, но в парламента за гласуване го внасяме във вторник – сряда, когато сме готови. Виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики ни тласнаха в криза”.

Въпреки кризата преговори ще има начело с Мария Габриел, категоричен е Борисов: “Тя ще ги покани. Нали трябва да се приберем. Аз не искам Мария да се чувства в сянка”.

ПП-ДБ обаче не дочакаха поканата на ГЕРБ.

“В ръцете си държа поканите към госпожа Мария Габриел и господин Борисов, както и техния преговорен екип в петък, в удобно за тях време в НС да започваме преговорите”, заяви съпредседателят Кирил Петков, като посочи като основна тема реформата в регулаторите и правосъдната система.

Христо Иванов от своя страна заяви, че претенции за преговорния екип на ГЕРБ нямат: “Ще преговаряме с когото пратят”.

Но ПП-ДБ не получи потвърждение обратна писмена покана от ГЕРБ-СДС за преговори начело с Мария Габриел по споразумението за съвместно управление в рамките на мандата на този парламент, Механизъм за вземане на решения и състав и структура на правителството.
Борисов настоя Мария Габриел да си подбере министрите в бъдещ кабинет. “Тя ще управлява този кабинет. Тя ще каже с кои министри може да работи”.

Но ПП-ДБ отново подчертаха, че смяната на финансовия министър Асен Василев е абсолютно немислима. “Огромен приоритет в момента ни е, на всички нас, влизането в еврозоната. Смяна в момента, когато сме месеци преди еврозоната, е абсолютно безумна идея”, каза Петков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви