Три от деветте най-евтини града в Европа се намират в една и съща държава, а два от тях са в България – Бургас и Пловдив.

Това сочи проучване на британското издание Еxpress, според което Битоля, Северна Македония, претендира за първото място, следвана от Кишинев в Молдова.

Една страна изпреварва с три града, включени в списъка – Крайова, Сибиу и Орадя, всички те се намират в Румъния и попаднаха в списъка на най-евтините градове за закупуване на имот.

Разположен от двете страни на река Крису Репеде, Орадя се намира само на осем мили от румънската граница. Градът си осигури деветото място и е известен като център както за икономически, така и за културни начинания.

Градът се разраства бързо в сравнение с други в Румъния. Случват се много промени в инфраструктурата на града, като реконструкции на стари сгради и построяване на нови. Средна цена за апартамент от 100 м² е около 323 744 лева.

С население от малко над 183 000 души, това е 9-ият по големина град в страната. Инфраструктурата на града е първокласна, а непрекъснатите инвестиции подхранват неговия растеж и превръщането му в по-добро място за живот.

Следващият в класацията румънски град е историческият Сибиу.

Градът може да се похвали с многобройни музеи, включително прочутия Национален музей Астра — най-голямото изложбено пространство на открито в Европа. Средната цена за апартамент от 100 м² е приблизително 300 697 лева.

Най-достъпният сред румънските градове е Крайова. Човек може да живее в него със среден месечен бюджет от само 1060 лева. Има и няколко известни туристически атракции, които допринасят за красотата му.

Крайова е дом на най-големия природен парк в Централна и Източна Европа – парк Николае Романеску. Паркът се простира на 100 хектара и е проектиран от френския архитект Едуар Редон.

Музеите на Крайова (Музей на изкуствата – Jean Mihail Pallace, Bănia House, Oltenia Museum) съхраняват шедьоври и артефакти, вариращи от произведения на Константин Бранкуши до 30 000-годишен череп на жена.

Разбира се, всички те бледнеят пред Битоля. Средната цена на апартамент от 100 м² би струвала 177 995 лева.

Българските представители в класацията са Пловдив и Бургас, като обаче средни цени не са посочени.

money.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви