Facebook

В началото на февруари най-популярната социална отпразнува своя 20-ти юбилей. Изминаха две десетилетия, откакто Марк Зукърбърг и неговите партньори създадоха нечуван и невиждан дотогава инструмент за комуникация, развлечение и…продажби.

Възходът на компанията, която се преименува на Meta преди няколко години беше съпътстван с неизбежни сътресения като закони и регулации за личните данни и появата на конкурентни социални мрежи.

Тези неща обаче не спряха растежа на Meta, която междувременно придоби Instagram, WhatsApp и сега се гмурка надълбоко в света на искуствения интелект и виртуалната реалност.

Въпреки че е често срещано мнението, че Facebook e платформата на по-зрелите поколения, оказва се, че дори в последните години бавен, растежът й продължава.

Това са добри новини както за компанията, така и за хилядите бизнеси, които са избрали да вложат част от маркетинговия си бюджет във Facebook реклама.

Към момента платформата на Зукърбърг наброява 3 милиарда активни потребители на месечна база. Ако направим една проста математика, резултатът ще ви изуми.

Световното население е около 8 милиарда души. В Китай, където продуктите на Meta не са достъпни, живеят близо 1.4 милиарда. Около 25% от всички хора по света са под 15 години (за да създадеш профил във Facebook, трябва да имаш навършени 13 години). Това означава, че повечето хора, които имат достъп до социалната мрежа, се възползват от това редовно.

Само през изминалата 2023 година Meta e генерирала 131 милиарда долара рекламни приходи. Алгоритмите на компанията се славят с изключителна точност при таргетирането на правилната аудитория за нуждите на рекламодателите. Прецизността им е толкова голяма, че това дори дразни потребителите, които го възприемат като навлизане в личното пространство.

В резултат в края на 2023 година Meta обяви нов модел на работа в Европа, според който потребителите, които не искат да виждат реклами и информацията им да се използва за такива, могат да се откажат срещу месечна такса.

Това е умно решение, с което компанията опитва да угоди както на потребителите, така и на европейските регулации за защита на личните данни, без да подкопава устоите на бизнес модела си, който разчита на рекламни приходи.

С постоянно нарастващия брой активни потребители на дневна и месечна база, от Facebook няма за какво да се притесняват.

Данни от самата компания показват, че потребителите прекарват повече време в социалната мрежа, което е равно на повече възможност за показване на реклами.

В днешно време платформата дава на бизнесите опцията да рекламират продуктите си по един неинвазивен и нескучен начин – чрез създаване на полезно съдържание, с което да изградят общност около бранда си.

Този близък контакт с аудиторията е нечуван преди появата на Facebook и се оказва уникална възможност за всички замесени:

  • За бизнесите да продават повече продукти/услуги и да получват обратна връзка от аудиторията си.
  • За потребителите да задълбаят в спецификата на бранда и да получат стойност чрез полезно и развлекателно съдържание.
  • За Meta да генерира рекламни приходи и да продължава да расте.

Да, поколението Z, както и следващото след тях може да не са много добре представени във Facebook, но къде са те? В Instagram, която също е собственост на Meta, а чрез рекламните инструменти на компанията могат лесно да се стартират реклами и в двете платформи.

Този тип рекламиране се води “self-servе” или “на самообслужване”. Въпреки това спецификата на рекламата във Фейсбук и изобилието от конкуренция променят правилата. За да изпъкне и процъфти даден бизнес в този наситен пейзаж, често се налага да използва услугите на дигитална агенция.

Там работят професионалисти, които по цял ден ровят в рекламната платформа на Meta и я познават като дланта си. Те могат най-добре да посъветват собствениците на малки и средни бизнеси каква е най-печелившата стратегия, с която да ангажират своята таргет аудитория.

А сред 3-те милиарда активни потребители във Facebook със сигурност всеки бизнес може да намери своите хора. Това продължава да бъде сред големите предимства на социалната мрежа на Зукърбърг, която за 20 години не просто израсна пред очите ни, а еволюира в ценен маркетингов инструмент.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви