В Сливенска митрополия ще се проведе среща на свещениците от Сливенска епархия с Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Тя е насрочена на 7-ми март в 11.00 часа.

Срещата е по искане на свещениците, които входираха писмо в канцеларията на Митрополията.

Ето и съдържанието на писмото, без редакторска намеса:

ДО

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ

 МИТРОПОЛИТ Г-Н, Г-Н ЙОАН             

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

Епархийското духовенство се обръща към Вас с молба за лична  среща в сградата на  Сливенска митрополия,  на която  желаем,  да ни посочите Вашите аргументи, относно касирането на проведения избор за двамата посочени от нас достоизбираеми епископи,  кандидати за Сливенски митрополит. 

Също така да споделим и притесненията си от публикувания в интернет коментар от срещата Ви с миряните от гр. Варна – цитираме: „В Сливенска епархия има много тежки проблеми за решаване, трупани от години. Избирането на добър митрополит е от голямо значение за решаването им“.

Предлагаме на срещата да присъстват представители от всички Духовни околии в диоцеза на Сливенска епархия, за да придобиете по-пълна представа за живота в нея. Имаме и други притеснения, които бихме желали да споделим с Вас, а именно подмяната на истината и тиражирането на неистини от страна на лица, които имат за цел да нарушат мира и разбирателството в нашата епархия.

При проведения избор ние изцяло спазихме устава на БПЦ. Останахме с впечатление, че Вие също сте удовлетворен от начина на провеждане. Затова искаме тази спешна среща с Вас, за да получим отговор на всичките наши въпроси.

Вярваме, че няма причина да имате специално отношение към свещенството и миряните от нашата епархия.

Все пак за първи път в  историята на БПЦ-Българска Патриаршия се отказва на миряни и клир да вземат участие в избора на своя архиерей.

Искрено се надяваме тази среща да се състои и нашата молба е тя да бъде на 07.03.2024 г. в сградата  на Сливенска митрополия.

Целуваме архипастирската Ви десница и оставяме верни на Бог, на Вас и на родната ни Църква чада!

05.03.2024 г.               Свещенството на Сливенска епархия

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви