Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов инспектира напредъка по строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. По договор съоръжението трябва да е готово до 15 април.

Целта е движението по него да бъде пуснато преди старта на летния туристически сезон.

По трасето на третокласния път III-9901 преминава целият трафик към Южното Черноморие и е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово.

Работи се интензивно и обектът ще бъде завършен в срок. Мостът е от изключително значение за Южното Черноморие и е единствената пътна връзка от Царево към Ахтопол, важна както за местните хора, така и за туризма. Скоро по този мост ще се пътува безопасно и комфортно, заяви заместник-министър Найденов при проверката на строително-монтажните работи.

До момента е приключил най-тежкият етап от строителството – изграждането на цялостната конструкция на съоръжението. За по-малко от шест месеца са завършени стълбовете и устоите на моста, излети са и стоманобетонните пилоти, които са основата на мостовата конструкция.

Те са с дължина между 17 и 25 м в различните части на съоръжението и посредством съвременни технологични решения навлизат в здрава скала, което прави съоръжението в пъти по-устойчиво и не позволява подкопаване на основите му при повишаване нивото на реката.

Преди дни приключи монтирането и на надлъжните греди на цялото съоръжение.

Сега се работи по горното строене на моста – нарежда се армировката, предстои да бъдат излети пътната и преходните плочи, да се изградят тротоарните конзоли и отводняването.

С това строителството на съоръжението ще приключи и ще се пристъпи към въвеждането му в експлоатация. След пускане на движението по новия мост ще се премине към премахване на временния път – брод, по който в момента преминават моторни превозни средства.

Съдействаме напълно на държавата за съоръжението, което изграждат, с всички процедури, които зависят от Община Царево, каза кметът на общината Марин Киров, който придружи заместник-министъра по време на инспекцията.

Припомняме, че наводненията от проливните валежи в началото на септември 2023 г. компрометираха стария мост на третокласния път Царево Ахтопол.

Екипите на Агенция „Пътна инфраструктура“ предприеха незабавни мерки за премахване на авариралото съоръжение и изграждането на временен път – брод, по който да преминават двупосочно всички видове превозни средства.

В максимално кратък срок бяха проведени процедури по ЗОП за избор на изпълнители на проектиране, строителство и строителен надзор на новото съоръжение.

Изготвен бе технически проект, всички необходими геоложки и хидроложки прочувания, както и изискваните по закон съгласувателни процедури.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви