Матурата - с възможност за поправка
Матурата - с възможност за поправка

За целите на кандидатстването във висше училище зрелостниците или лица, притежаващи диплома за средно образование, по свое желание имат право еднократно, в рамките на учебната година на завършването си или на следващата учебна година, да положат изпит по реда на държавните зрелостни изпити по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит, но не са доволни от оценката си.

Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и група народни представители.

Резултатът от изпита не променя този от матурата в дипломата за средно образование и се отразява в удостоверение за положен изпит по реда на държавните зрелостни изпити за целите на кандидатстването във висше училище.

При кандидатстване във ВУЗ удостоверението дава право за включване на оценката от положения изпит с тежестта на или вместо оценка от държавен зрелостен изпит от дипломата за средно образование в случаите, когато тя е по-благоприятна за лицето в балообразуването или за прием в висше учебно заведение.

Печат с изображение на държавния герб се поставя и върху удостоверение за положен изпит по реда на държавните зрелостни изпити за целите на кандидатстването във висше училище, прие парламентът.

Според действащия закон училищата, с изключение на началните, частните и духовните, притежават такъв печат.

Входът на системата за висше образование трябва да бъде отворен, но системата не трябва да бъде толкова пропусклива, коментира Красимир Вълчев.

Ивайло Папов от ПГ на „Възраждане“ изрази притеснение, че възможността за промяна на оценката от матурата може да отвори „кутията на Пандора“ в образованието. Утре може да се стигне хората да поискат и промяна на оценката от националното външно оценяване след 7. клас, обясни той.

Като какво училището, което вече сте завършили и сте прекратили отношения, ще издава удостоверението за повторно положен изпит, коментира Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“.

bnr.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви