Борис Писториус - военен министър на Германия
Борис Писториус - военен министър на Германия

Борис Писториус – министър на отбраната на Германия, обясни, че скорошното изтичане на информация от разговор на висши офицери е сериозна „лична грешка“. Разговорът беше във връзка с доставки на ракети „Таурус“ за Киев. Това предадоха световните агенции и БТА.

Лична грешка, защото един от офицерите е участвал в него чрез „незащитена връзка“, съобщи АФП. Предстои да бъде обсъдено налагането на дисциплинарно наказание на въпросния военен, допълни министърът, цитиран от Ройтерс.

Разговорът между германски офицери бе публикуван в петък от руската журналистка и главна редакторка на държавната телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. В него високопоставени представители на военновъздушните сили обсъждат теоретичните възможности за разполагане на германски крилати ракети „Таурус“ в Украйна, отбеляза ДПА.

Русия вероятно е прехванала военното обаждане случайно в рамките на мащабна операция, а не в резултат на целенасочено шпиониране или следене, каза Писториус. Използването на „УебЕкс“ (WebEx) за разговора е било разрешено.

Германия ще предприеме технически и организационни мерки, за да гарантира, че подобен инцидент няма да се повтори, допълни военният министър.

Комуникационната система на Бундесвера като цяло е надеждна, увери Писториус на пресконференция,

като също така заяви, че доверието на съюзниците в Германия „остава ненакърнено“.

Канцлерът Олаф Шолц обеща бързо изясняване на случая. Това е „много сериозен въпрос“, заяви Шолц по време на визита във Ватикана в събота.

Бел.ред.: Само че министър Писториус говори не за компютри, а за компоти! Защото въобще не става въпрос за това как точно са били записани офицерите. Проблемът е в това, че след като канцлерът на Германия категорично заяви, че ракети „Таурус“ няма да се изпращат за Украйна, висши германски офицери обсъждат не дали, а направо начина за тяхното изпращане! И от разговора им става ясно, че „наблюдатели“ от тяхната и други натовски държави присъстват като специалисти по преки военни действия в Украйна. Така че остава открит въпросът: Канцлерът на Германия знае ли какво прави и как действа армията на поверената му държава? И има ли власт да определя насоката и степента на тези действия?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви