Болница
Болница "Шейново"

Болницата „Шейново” е осъдена да плати на майката и бащата, подали сигнала за разменените бебета. Решението е на Софийския градски съд.

Семейството заведе иск срещу лечебното заведение за претърпени неимуществени вреди. Той беше в размер на 300 000 лв. Съдът е преценил, че то следва да бъде обезщетено с 100 000 лв – 60 000 лева на майката и 40 000 лв. на бащата на детето, уточни БНТ. Отхвърлени са исковете обезщетение да получат други роднини по права линия на бебето, които също са част от ищците по тази искова молба.

Адвокатът на родителите Стоян Стойков заяви пред Нова телевизия, че все още не е решил дали ще обжалва съдебното решение. Родителите трябва да заплатят разноски по делото, които са в размер на 13 000 лв.

Другата майка също е подала иск в размер на 300 000 лв. По него делото все още не е приключило.

Двете деца дойдоха на бял свят на 13 септември 2022 г. Два месеца по-късно едната майка, която ражда чрез секцио, първа се усъмнява, че това не е нейното дете и иска ДНК експертиза. На 16 декември 2022 резултатите показаха, че двете бебета в действителност са били разменени при раждането, след което на 13 януари т.г. момиченцата бяха върнати всяко на биологичните си родители.

След това, на 1 февруари, едно от семействата внесе в съда иск за обезщетение от болницата. През март м.г. беше внесен и втори иск от другото семейство.

Настоящото решение може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

„Със сигурност ще обжалваме решението на съда“, коментира за „24 часа“ директорът на болница „Шейново“ д-р Румен Велев. „Не бих казал, че сме недоволни от решението – все пак 2/3 редуцираха иска на ищците“, каза още той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви