Олаф Шолц: Няма да преговаряме за край на войната
Олаф Шолц: Няма да преговаряме за край на войната

Олаф Шолц отхвърли днес варианта за даване на Украйна на крилати ракети „Таурус“.Причината: необходимостта от участие на германски войници, които да помагат при управлението им. Съобщението е на Ройтерс, цитирана от БТА.

В Москва продължават да коментират и питат: доколко е контролируем е Бундесверът.

„Не можете да доставите оръжейна система с много голям обсег и да не си помислите какъв да е контролът над нея. Ако искате да ги контролирате и това е възможно единствено с участието на германски войници, то това не подлежи на обсъждане“, заяви Шолц.

Ройтерс припомня, че досега Германия отхвърля възможността да изпрати „Таурус“ на Украйна, обезпокоена, че така може да бъде замесена в пряка конфронтация с Русия. Темата ескалира, след като руска медия в петък публикува 38-минутен запис на разговор.В него се чува как германски офицери обсъждат доставки на оръжие за Украйна. Както и – потенциални удари на Киев срещу Кримския мост.

По-рано Шолц аргументира пред журналисти отказа си да предостави на Киев ракети „Таурус“ с това, че може да се наложи изпращането на германски военнослужещи в Украйна.

Те трябвало да програмират ракетите. „Това е оръжие с много голям обсег“, посочи Шолц в Берлин, цитиран от изданието „Полтиико“ и от БТА.

„А това, което правят британците и французите по отношение на контрола на целите и поддръжката на контрола на целите, не може да се направи в Германия“, допълни Шолц.

И получи гневен отговор от Лондон. Заключението на германския канцлер, че британски и френски персонал управлява крилати ракети, предоставени на Украйна, е „погрешно, безотговорно и представлява шамар за съюзниците“. Това заяви в четвъртък председателката на Комисията по външни работи на британския парламент Алиша Кернс, цитира я „Политико“.

Шолц все пак обеща бързо изясняване на случая със записа. Това е „много сериозен въпрос“, заяви канцлерът по време на визита във Ватикана в събота, цитиран от ДПА и БТА. „В момента този въпрос се изяснява много внимателно, много интензивно и много бързо.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви