Ники Хейли - с първа точка срещу Тръмп
Ники Хейли - с първа точка срещу Тръмп

Ники Хейли – бивш представител на САЩ в ООН успя да постигне първа победа над бившия президент Доналд Тръмп. Това става в първичните избори за президент на Републиканската партия през 2024 г. Информацията е на БТА, която се позовава на Асошиейтед прес и ДПА.

Хейли спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия, с 62,86% от гласовете срещу 33,22% за Тръмп. Това съобщиха от Републиканската партия на окръг Колумбия късно тази нощ. В изборите участваха общо 2035 републиканци.

Смята се, че Хейли, която е смятана за по-умерена от Тръмп, все още има малки шансове да надделее в крайна сметка срещу бившия президент при осигуряването на републиканската номинация. Но Тръмп е спечелил всички първични избори досега, включително в родния щат на Хейли – Южна Каролина. И е почти сигурно, че именно той ще се изправи срещу президента Джо Байдън на президентските избори през ноември.

Преди първичните избори във Вашингтон, окръг Колумбия, Тръмп вече беше събрал 244 делегати срещу 24 на Хейли. Победата ѝ в столицата на страната ще добави само 19 към общия ѝ брой.

Въпреки това Хейли даде знак, че ще остане в надпреварата поне до „супервторника“ довечера, когато гласуват 15 щата и една територия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви