Украйна е призована да пресече една от така наречените червени линии на руския президент Владимир Путин от съюзник в НАТО, докато Киев се бори с недостиг на оръжия на бойното поле. Това съобщава в свой анализ Newsweek.

Путин многократно е предупреждавал страните от НАТО, че рискуват да разширят войната, ако дадат на Киев оръжия, които могат да достигнат цели в Русия. Въпреки заплахите, такива оръжия оттогава бяха дадени на Украйна, без никакви признаци на отмъщение от страна на Путин.

Финландия, която се присъедини към НАТО миналата година, въпреки че Путин се противопостави на разширяването на стратегическия алианс и цитира свързани опасения като причина за нахлуването в Украйна, одобри нов пакет от военна помощ от 205 милиона долара за Украйна по-рано този месец.

Министърът на отбраната на Финландия Анти Хаканен каза в коментар пред Финландската национална телевизионна компания в четвъртък, че Украйна може да използва оръжия, предоставени от Финландия, за да нанесе удари по цели в Русия, твърди The Kyiv Independent.

Хаканен отбеляза, че други съюзници на Украйна са предоставили „ракетни системи с голям обсег“ и имат право да „посочат как трябва да бъдат използвани“. След това той призова Германия да изпрати на Киев своите ракети с голям обсег „Таурус”, „ако искат да помогнат на Украйна да спечели“.

Съобщава се, че Юка Копра от финландския парламент е отишъл още една крачка напред, като е казал, че Украйна „трябва“ да използва доставените от Финландия оръжия, за да атакува „военни цели от руската страна“.

„В противен случай тези военни обекти ще ударят от украинска страна. Това е абсолютно законна отбранителна борба, която Украйна води. Уставът на ООН позволява атакуване на военни цели през сухопътни граници“, каза Копра.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи подобни забележки в коментари за американската държавна медия Radio Liberty миналата седмица, заявявайки, че Украйна има законното право да нанася удари по „легитимни военни цели“ в Русия с оръжия, доставени от Запада.

„Според международното право Украйна има право на самоотбрана. Това включва удари срещу легитимни военни цели, руски военни цели извън Украйна. Това е международното право и, разбира се, Украйна има право да се защити“, каза Столтенберг.

Украйна наскоро претърпя серия от военни неуспехи след намаляването на помощта от западните съюзници. Скорошните загуби включват контрол над град Авдеевка в Донецк след няколкомесечни битки, докато най-малко три допълнителни селища близо до града бяха загубени в понеделник и вторник, предава Newsweek.

Докато 60 милиарда долара допълнителна американска помощ остава задържана в Конгреса, някои от европейските съюзници на Киев в НАТО наскоро предложиха по-малки суми, а Европейският съюз (ЕС) обяви одобрението на нов пакет от 54 милиарда долара помощ за Украйна по-рано този месец.

Пакетът от ЕС обаче е за помощ, разпределена до 2027 г., докато имаше други проблеми при снабдяването на Украйна с обещаните оръжия и боеприпаси достатъчно бързо, за да има значение за войските, борещи се на бойното поле.

Леон Хартуел, старши сътрудник в London School of Economics мозъчен тръст LSE IDEAS, казва пред Newsweek, че поемането на контрола над Авдеевка от Русия се дължи отчасти на „съществено несъответствие между западните обещания за подкрепа за Украйна и действителното им предоставяне“.

„Украинските войски действат в изключително неблагоприятно положение, като са превъзхождани пет към едно на фронтовата линия, като Авдеевка е ужасяващ пример. В светлината на тези обстоятелства, как изобщо очаквахме украинците да задържат Авдеевка толкова дълго?“, каза Хартуел.

Адмирал сър Тони Радакин, началник на въоръжените сили на Обединеното кралство, каза по-рано тази седмица, че Украйна „се бори по отношение на своите боеприпаси и запаси и е наложително за останалата част от света да отговори на това“, като същевременно предполага, че Киев може да не е в състояние да започне така необходимата контраофанзива до следващата година.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви