Над 1000 бургазлии се включиха в  „Българовско шествие“ по повод 146 години от Освобождението на България. То е организирано от известния общественик Пламен Карашев.

Събитието се организира в памет на посечените християни през 1878 г. в храм „Св. Атанасий“ град Българово и Освобождението на населеното място.

Стотици мотоциклите и още толкова автомобили се събраха до Морска гара и се отправиха към Българово, където ще могат да се насладят на пъстра фолклорна програма, а след това и да участват в пешеходно шествие до храм „Св. Атанасий“, в който са съхранени костите на всички православни християни и жителите на града, които са изгубили живота си в борбата за освобождението.

Участниците получиха инструкции от организаторите и органите на МВР – Бургас, за правилно и безпрепятствено преминаване на отсечката до Българово.

Събитието днес се организира с подкрепата на Община Бургас и Пристанище-Бургас, а символичното начало на шествието бе дадено от кмета Димитър Николов.

Вече стана традиция от Бургас и Морска гара да тръгва шествието за 3 март. Благодаря на всички участници – семейства с деца, мотоклубове, неправителствени организации. Виждам, че всяка години хората се увеличават и подкрепят тази прекрасна инициатива. Да пребъде България и честит празник“ , сподели кметът.

Днес Българовско шествие достигна своята обществено значима точка и връх в една общност, в която вече участват цели семейства. Уникалното тази година е шествието на вечните герои с портрети на хора, които са загинали за свободата на България“ , каза от своя страна Карашев.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви