община Бургас
Спортните клубове настояват за нов начин на финансиране

Спортните клубове в Бургас се обединиха срещу несправедливото, според тях, разпределение на субсидиите, полагаща им се според „Наредба за поощряване и подпомагане на спорта в Община Бургас“.

В протестно писмо, адресирано до Областния управител на Бургас и до кмета на Община Бургас, те апелират за справедливост и да се сложи край на порочната практика по неясни критерии финансово да се подпомагат определени клубове в града. Според подписалите се 24 спортни клуба под писмото, общинската администрация по неясен, съмнителен и несправедлив критерий и без законово основание раздава средства.

„… докато с едната ръка се раздават пари, с другата се вдига цената на използването на общинските спортни бази, което убива масовостта в някои и то аматьорски спортове, на които им се налага да плащат хиляди левове за използване на общинска база.

За пореден път, въпреки новия състав на Общинския съвет и въпреки заявеното, че ще се работи по нов начин и няма да се раздават така средства, ставаме свидетели на раздадени десетки и стотици хиляди левове за подпомагане на определени клубове или хора, защото това е реклама за града или „Да им дадем, че ще фалират“ например, а посочените суми да не фигурират в Наредбата за финансово подпомагане на спортните клубове”, заявиха недоволните.

Футболният клуб „Черноморец“ е получил 490 000 лева. Футболен клуб „Нефтохимик“ – 130 000 лева. Волейболните мъжки отбори – „Дея Спорт“ и „Нефтохимик“ – по 250 000 лева. Сдружение баскетболен клуб „Черноморец“ – 250 000 лева. Сдружение хандбален клуб „Фрегата“ – 80 000 лева, а Цанко Цанков – 70 000 лева, посочват клубовете.

„Напомняме, че освен тези пари, Общината е разпределила по Наредбата за финансово подпомагане: на 9-те футболни клуба – общо 113 608 лв. За 4-те волейболни клуба – 31 203 лв., за 3-те баскетболни клуба – 39 253 лв, двата хандбални клуба – 17 614 лв, за 7-те плувни клуба – общо 35 679 лв .

Ние сме „ЗА“ това да се награждават подобаващо заслужилите клубове и спортисти, но кой и по какъв начин определи, че това са представителните клубове и спортисти за град Бургас и точно те трябва да получат допълнително финансиране?”

От там настояват посочените суми да бъдат отменени. Предлага се вариант на нови критерии, чрез които справедливото разпределение на субсидиите може да стане факт.

Призовава се за спешно изработване на нова „Наредба за поощряване и подпомагане на спорта в Община Бургас“. В нея да бъдат определени приоритетните за града спортове и да бъдат заложени точно и ясно критериите и параметри за поощряване и награди. И накрая новата наредба да бъде предоставена за обществено обсъждане.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви