Ученици от бургаското ОУ „Елин Пелин“ сътвориха 1000 мартеници и 500 картички с пролетни пожелания за лекари и пациенти от УМБАЛ Бургас.

С това паралелките от 1 до 7 клас се включват в „Маратон на добротата“ – инициатива, която насърчава децата да правят добрини.

Мартениците и картичките бяха предадени на заместник-директора на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров от Валерия Парашкевова – 4.г, Николай Неделчев – 1.в, Гергана Сербезова – 6.в и Иван Василев – 4.г клас. Децата бяха придружени от учителите Стела Найденова, Ира Петрова и Кольо Георгиев.

Заедно с изработените „добрини“ учениците от ОУ „Елин Пелин“ отправиха посланията на своите съученици – пациентите да оздравеят бързо, а лекарите да имат по-малко работа и повече време за почивка. Утре мартеничките и картичките ще бъдат раздадени на болните и медицинския персонал.

„Маратон на добротата“ е инициатива на Виктория Петрова, автор на детски приказки и основател на платформата www.detskiprikazki.com. В участващите детски градини и училища се поставят „кутии за добрини“ и децата се насърчават да правят поне по една добрина на ден, която те или родителите им записват на листче и пускат в кутията.

Освен ежедневни добрини децата сътворяват картички и рисунки, които да са подарък за малки и големи пациенти в болнично легло по време на значими празници.

Маратонът се провежда за първи път за Коледа през 2023 г. Участие вземат 317 учебни заведения от 139 населени места в България, кметството на село Храбрино и българското училище „Иван Вазов“ в гр. Есен, Германия.

Картички и подаръци получават над 160 учреждения, от които 90 педиатрични отделения в страната и редица центрове за обществена подкрепа, центрове за настаняване на деца без родители, центрове за работа с деца със СОП и др.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви