Украйна от септември настоява за БТР-ите
Украйна от септември настоява за БТР-ите

От септември Украйюна настояваза максимално спешно извозване на БТР-ите. Това заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). Думите му бяха по повод изслушването в комисията на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Министърът беше изслушан за военната помощ, предоставена за Украйна.

Възможно е въпросът с БТР-ите да бъде решен през март, стана ясно от думите на Гаджев. Той изрази недоволство от отговорите на министъра. Според него „Украйна няма време да чака да се „начиновничат“ българските чиновници“. Искаме да видим ясен план-график какво и как ще се случва оттук нататък, каза депутатът. Юнският пакет военна помощ за Украйна предстои тепърва да замине, добави той.

Повече от три седмици е отнело извозването на БТР-ите от различни места до място, където е удобно да бъдат натоварени на железопътен транспорт, каза Тодор Тагарев по време на изслушването му. Вече има ясен график по дни кога ще има влакови композиции, добави той.

Украйна няма време да чака ние да си играем на чиновници. Една от основните задачи, заради които беше сформирано правителството, е помощ за Украйна, коментира Гаджев.

„Няма да си лягате, докато не се случи, а не да се разбирате през седмица да се събирате на оперативки и да пиете кафе“, заяви депутатът.

Гаджев отбеляза, че не само изпращането на БТР-ите е забавено. Парламентът свършва всичко в рамките на дни и оттам нататък чакаме месеци изпълнителната власт да си свърши работата, каза той.
Относно ротацията на премиерската позиция Христо Гаджев заяви, че не е ясно дали ще я има.

По-рано днес министърът на отбраната беше атакуван от ГЕРБ и ДПС, че не е свършил нищо в подкрепа на Украйна като сред основните критики бе забавяне на предоставянето на българските БТР-и на Киев. Лидерите на двете партии бяха категорични, че той ще бъде сменен при ротацията.

На свой ред министърът на отбраната даде отчет на депутатите от ресорната парламенттарна комисия в каква степен са изпълнени решенията на Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна и обяви, че работи за допълнително оказване на помощ за Украйна.

По думите му до момента България е една от страните, които доставят на Украйна пропорционално най-много помощ. „Предоставили сме над 7000 тона материални средства, основно боеприпаси. Предоставили сме десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и много други неща на Украйна. И ще продължим да правим това според нашите възможности“, коментира министърът пред журналисти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви