ЕС ще дава печалбите от руски активи на Украйна
ЕС ще дава печалбите от руски активи на Украйна

Замразените руски активи могат да се използват от ЕС за закупуване на военни доставки за Украйна . Трябва да се обмисли използването на печалбите от тях за това. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс и News.bg.

„Време е да започнем разговор за използване на неочакваните печалби от замразени руски активи за съвместно закупуване на военно оборудване за Украйна“, посочи тя пред Европейския парламент.

В своята реч Фон дер Лайен призова ЕС да направи повече по отношение на отбранителната политика. „Не може да има по-силен символ и по-голяма полза от тези пари от това Украйна и цяла Европа да станат по-безопасно място за живеене“.

Фон дер Лайен подчерта, че заплахата от война за ЕС „може да не е непосредствена, но не е и невъзможна“. „Рисковете от войната не трябва да се преувеличават, но трябва да се подготвим за тях и това започва с неотложната необходимост от възстановяване, попълване и модернизиране на въоръжените сили на държавите членки“, категорична бе тя.

Фон дер Лайен направи предварителен преглед на нова Европейска стратегия за индустриална отбрана, която Комисията ще представи през следващите седмици. По нейни думи една от основните цели на стратегията ще бъде да даде приоритет на съвместните обществени поръчки.

„Европа трябва да се стреми към разработване и производство на следващото поколение бойни оперативни способности“, посочи тя. „Това означава бързо захранване на нашия отбранителен индустриален капацитет през следващите пет години“.

Според нея по-големите европейски усилия в отбраната няма да намалят необходимостта от съюза на НАТО. „Всъщност една по-суверенна Европа, особено по отношение на отбраната, е от ключово значение за укрепването на НАТО“, изтъкна Фон дер Лайен.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви