Денков отхвърли офертата на ГЕРБ
Денков отхвърли офертата на ГЕРБ

ПП-ДБ отхвърли предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение. То е да разделят постовете в кабинета и цялата власт „пропорционално, с еднакво носене на отговорност, с право на вето и нов преглед на министрите“. Бойко Борисов отправи такова предложение вчера. Премиерът Николай Денков от името на управляващата коалиция го заяви в началото на заседанието на кабинета. Той отбеляза, че в офертата има промяна на приоритети, за които се договорили с ГЕРБ преди 9 месеца.

„Вместо да продължим с реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове. Заявявам ясно, че не приемаме такава подмяна на приоритети“, изрази несъгласие министър-председателят от ПП.

По думите му борбата с корупцията и съдебната реформа са били основен приоритет при създаването на кабинета. И заради това то станало факт. И предложи на партньорите от ГЕРБ първо да изпълнят тази задача заедно. А след това да обсъждат как да продължат съвместното управление занапред.

„Нека да изпълним задачите така, както са поставени, и при условията, които договорени с ГЕРБ преди 9 месеца. Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в съдебната система, сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред“. Това каза премиерът.

Денков напомни, че „това управление бе създадено с една ясна задача – да освободи институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода“.

„За това си стиснахме ръцете с Мария Габриел“, акцентира премиерът и добави, че такава е била договорката. И обобщи, че „правосъдието ни е превърнато в борса“.

„Последните разкрития за групите на Нотариуса и Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса. Вместо да се борят с престъпността, организирани групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и Антикорупционната комисия“, каза Денков.

„Постигнахме много заедно с парламента. Променихме Конституцията и закона за антикорупционната комисия, въведохме контрол над главния прокурор, подготвихеме промени в законите, свързани с ВСС, за да предотвратим политическа намеса в съдебната система. Но това не е достатъчно. За да има справдливост, а не бухалки, трябва да довършим задачите“, обърна се той към партньорите от ГЕРБ.

„Сега е нужна политическа смелост да направим следващите стъпки, както са набелязани в управленската програма“, апелира той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви