Бургаското духовенство изрази несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополит. Това стана ясно по време на пресконференция днес, в която взеха участие почти всички свещеници и епархийски избиратели от Бургаската околия.

Те се обединиха в защита на своите миряни по повод изказвания на отец Евгений от град Сливен за създаването на разкол и нарушаване на църковната дисциплина.

Припомняме, че касираните избори за Сливенски митрополит от Светия синод и отнемане на правото в избора да вземат участие свещеници и миряни доведе до протест. На него отец Евгений Янакиев заяви, че има „разкол в сливенската митрополия, заради дългата ръка на Вулкан Вулканов“.

Днес от бургаското духовенство определиха думите му като неистински и изразиха мнение, че варненският митрополит Йоан е подведен подведен с доклад, който те искат отново да бъде преразгледан от митрополитите.

„Наредбата за избор също трябва да бъде ревизирана, за да може да има участие на народа в избора на своя митрополит. Някой иска наложи своите изисквания към синода чрез провокатор, който се определя като говорител и твърди, че е с благословията на негово високопреосвещенство. Представят ни като тълпа и сборище“ , каза отец Севастиян.

Представителите на Бургаската духовна околия не са съгласни с приетата наредба, според която владиката буквално ще бъде назначен от Синода, а не избран според Устава на Българската православна църква.

Събрани са и стотици подписи от свещеници и миряни, а в писмо до Светия синод те заявяват несъгласието си с касирането на проведения по всички правила избор за сливенски митрополит.

„С молитва се обърнахме към Бог, за да се помолим нашите високопреосвещени митрополити, които участват в Светия синод, да преразгледат своето решение и да обърнат внимание на нашия глас. Ние искаме да защитим нашите миряни. Не внасяме разкол в църквата. Искаме да успокоим всички, че ние следваме правилата на Светата църква и думите на Светото писание. Да ни квалифицират като тълпа и отцепници е много тежко. Ние водим миряните към истината, а тя е, че не можем да съгласим с решението на Светия синод, не можем да се съгласим и с тази наредба, защото тя пряко нарушава устава на Българската православна църква. Не сме хората, които ще създадем разкол“ , каза отец Севастиян.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви