Безработица
Безработица

В момента средната възраст на работната сила е около 50 г. Доста малък е броят на хората в най-продуктивна възраст между 30 и 45 г. Профилът на средностатистическият безработен е жена над 55 г. с основно образование.

Това каза Анна Делибашева, зам.-главен директор в Главна дирекция „Услуги по заетостта“ в Агенция по заетостта, цитирана от БТА. Тя съобщи данните по време на кръгла маса на тема „Процесите на българския пазар на труда и отражението им върху тенденциите на трудовата мобилност на българите в ЕС и техните права“.

Освен с намаляването на населението, предизвикателствата са свързани и с интензивното навлизане на изкуствения интелект, коментира Делибашева. Невинаги вносът на работна сила е полезен, отбеляза тя. И поясни, че мигрантите са обикновено възрастни хора с деца.

Те са извън обхвата на трудоспособната възраст и това налага държавата да разполага с допълнителни финансови и човешки ресурси за оказване на подкрепа. Тези хора не могат да бъдат включени в някакъв производствен процес, така че да имат принос към икономиката, по-скоро черпят ресурс, обясни тя. По думите на експерта има тенденция за това да изчезват работните места за хора с основно образование, без специализация или сертификат за квалификации.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви